Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парадните униформи на курсантите носят духа на времето

[post-views]
Мъжка парадна униформа за курсант

Парадните униформи на курсантите притежават и някои атрактивни физически характеристики. Начинът на оформяне на яката подчертава шията и придава една наистина завършена строгост на фигурата. Сякаш заради яката курсантите са „принудени“ поради формата й да си повдигат брадичката и така шията им се изпъва и стойката придобива по-тържествена осанка. Дали това е търсен ефект, което е много вероятно, или просто самата униформа и изработката й подчертават този тип поведение на човека, който е облечен по този начин, не е толкова важно, защото ефектът е постигнат пълноценно и най-вече целесъобразно. Униформата допълва фигурата и така те се сливат в едно цяло, за да се получи онази така аплодирана стегнатост на тялото и на движението му.
„Възпитаниците на военните училища притежават собствена униформа, която е различна от тази на действащите военнослужещи. Първите стъпки, които бяха предприети в тази насока, бяха още преди години. Тогава се инициира връщане на старата курсантска униформа, но по ред причини тогава това не се случи“, сподели неотдавна пред военния вестник заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново полковник Евгени Пенчев.

На една от традиционните срещи, която курсантите провеждат в Народното събрание с Комисията по отбрана, както и на срещата в Министерството на отбраната, когато са поканени първенци и отличници от университета, самите курсанти поставят въпроса на тогавашния военен министър, дали е възможно да се възстанови старата курсантска униформа. Те получават принципно съгласие и днес тази униформа вече е факт. Униформата на юнкерите в Княжество България и по-късно в Царство България, а и в съвременна България е била изработвана в различни цветове. Юнкерските униформи са били тъмнозелени – веднага след Освобождението стават черни на цвят, минава се през кафявия шаяк по време на войните за национално освобождение и обединение и се стига до наложилата се през 20-те години на миналия век като визитна картичка на военноучебните заведения синя униформа, червена фуражка и бял колан. Застъпени са елементи от униформите на юнкерите през различните години и по този проект и със съдействието на „Интендантско обслужване“ в София са ушити първите модели. Новата униформа първо е представена на парламентарната Комисия по отбрана и на ръководството на МО. Така този модел се превръща в официална парадна униформа за курсантите от военните училища.

„След като разгледахме доста снимков материал от чуждите армии, убедихме се, че много от тях наистина държат на традициите. Униформата на курсантите е важна, защото това са на първо място едни млади хора, които трябва да изглеждат стройни и спретнати. Униформата е много елегантна, съобразена е с антропометричните данни – вталена е в кръста, с редингот кройка. Панталонът е по-стеснен, а за дамите курсанти е предвидена нов тип шапка – те не са с фуражка, както беше преди, а са със шапка – тип „бомбе“. Ушита е по модел на шапките за дамите военнослужещи във Военноморските сили“, каза тогава заместник-началникът на НВУ, който беше един от основните двигатели да се въведе настоящата парадна униформа за курсанти.
фото Вяра ЙОВЕВА – МО

Резултат от 20-годишни проучвания
След като са прегледани книгите на Александър Въчков, се изработва проект на парадна униформа за курсанти с права яка. Именно тази яка придава елегантност и строгост на визията, която младите хора демонстрират, носейки униформата с достойнство и чест.
Книгата на Въчков „Български военни униформи 1879–1945“, издадена от Военно издателство, е peзултaт от упоpитa пpоучвaтeлнa paботa в пpодължeниe нa двe дeсeтилeтия в Цeнтpaлния воeнeн apxив във Велико Търново, Haционaлния воeнноистоpичeски музeй и филиала му – Воeнномоpският музeй във Bapнa. Чpeз богaтия си докумeнтaлeн снимков мaтepиaл и пpeцизно изpaботeни илюстpaции той пpeдстaвя нaй-същeствeното от paзвитиeто нa бългapскaтa воeннa унифоpмa в нeйнaтa 130-годишнa истоpия, с коeто зaпълвa eднa голямa пpaзнинa в pоднaтa наука за униформите.

С вкус и индивидуалност
„Парадните униформи за курсанти са изключително красиви на външен вид, но са и много по-удобни от предишните. В новите се чувстваме много по-уверено и по-елегантно, защото ни придават по-различни вид и стил от предишната ни униформа“, споделиха курсантите, които първи облякоха тогава новите униформи. Те коментираха още, че материята е много добра като качество и така се и усещат по-добре в това облекло. В сравнение със старата униформа за курсанти тази определено повече им подхожда. Самите цветове и стилът на старата униформа е по-подходящ за офицери, докато сега те се отличават и това ги радва, защото им придава индивидуалност.
„Участвахме активно в рекламните кампании на Министерството на отбраната и там изпращахме нашите курсанти да представят Националния военен университет именно с тази униформа. След завръщането си курсантите носеха снимки и от тях се виждаше как хората ги харесват, искат да се снимат с тях“, коментираха и от администрацията на военния ни университет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани