Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетохме паметта на загиналите воини на България

[post-views]

Спирдон Спирдонов

Президентът Румен Радев: Да спрем да делим мъртвите на свои и на чужди

Признателност на българските военнослужещи, загинали във войните в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време, бе отдадена на 6 ноември във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища по повод на Архангелова (мъжка) задушница. Заупокойната служба отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп заедно с други представители на БПЦ. „Нека винаги да помним техния подвиг, вървим по техния друм и да бъдем достойни граждани и чеда на Майка България“, каза той.

„Почитаме скъпите ни покойници и загиналите в редовете на Българската армия. Днес е ден на християнската любов и смирението. Димчо Дебелянов има един стих: „Мъртвият не ни е враг“. Единението означава да спрем да делим мъртвите на свои и на чужди, да разберем, че всички жертви заслужават почит“, посочи президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. Заедно с него в ритуала се включиха министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали, офицери, служители от Министерството на отбраната (МО).

Да почетат паметта на загиналите за България воини бяха дошли представители на 14 военно-патриотични и други неправителствени организации. Сред тях бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на НСКЗВ „За честта на пагона“ генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев, председателят на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков и др. Най-сериозно бе участието на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, който заедно с МО е възстановител на ритуала преди близо три десетилетия. Председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев и председателят на столичното дружество „Военноинвалид“ Емил Гуджев спазиха дълголетната традиция и бяха подготвили всичко необходимо за традиционната при такива случаи раздавка.

В ритуала участваха представителни части от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената светини. Поднесени бяха венци и цветя.

С военни почести в различни гарнизони в страната също беше отдадена признателност на загиналите воини. Имаше и интересни инициативи. В Разград например засадиха дръвчета в памет на закритите военни поделения, а в Шумен възстановиха имената на загиналите воини на Паметника на артилеристите. Делегация на МО, водена от бригаден генерал Радостин Илиев – директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“, поднесоха венци и цветя на българското военно гробище и пред офицерските паметници в църквата „Свети Георги“ в с. Цапари, Република Северна Македония.

Най-ново

Виж още

Избрани