Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почит за загиналите воини в Деня на паметта

[post-views]
Почит за загиналите воини в Деня на паметта

Макове, червени карамфили и бели рози отбелязаха деня на почит към загиналите в двете световни войни

Макове, червени карамфили и бели рози обсипаха паметните плочи на загиналите чужди воини в България през двете световни войни в четвъртък, навръх 11 ноември.  Посланиците на Сърбия, Великобритания, Италия, Франция и Германия присъстваха на 5-те церемонии на Военните гробища на държавите в София. Техни домакини бяха военният министър Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, които поднесоха венци. Сред гостите бяха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и на Съвместното командване на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев.

Ден на паметта, Ден на ветераните, Ден на примирието – както и да го наричат в различните държави, това е денят,  в който германците подписват примирие, а военните действия приключват „в 11-ия час на 11-ия ден от 11-ия месец“. Точно в 11, 00 ч. започна и първата церемония на Военното гробище, което пази останките на британските войници. Присъстващите бяха посрещнати от ветерана капитан Алекс Буш от Военноморските сили, който закичи с макове реверите на гостите, и посланика Роб Диксън, а след това ирландската посланичка Мартина Фийни рецитира стихове в памет на храбреците. На германското гробище бяха почетени воините на Вермахта, а върху всяка плоча домакините бяха поставили по стрък бяла роза.

Последваха церемониите на монумента на италианските воини, а почит с щик отдаде карабинер в парадна военна униформа с кръгъл пламък с цветовете на италианското знаме на шапката.

Накрая цветя бяха поставени и на гранитната плоча на френското гробище, където върху гробовете на 253 френски воини бяха поставени по стрък червен карамфил.

Час по-рано почит бе отдадена и на повече от 1 247 000 сръбски воини, загинали във войните. В тяхна памет бе отслужена панихида от специално пристигналия от Пирот отец Милян. „Време е да бъдем приятели и партньори, защото имаме нов общ враг – пандемията от COVID“, обърна се към гостите си сръбският посланик Желко Йович.

Най-ново

Единична публикация

Избрани