Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преди 109 години „Дръзки” поразява турския крайцер „Хамидие”

[post-views]
Преди 109 години „Дръзки” поразява турския крайцер „Хамидие”

Спирдон СПИРДОНОВ

Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР отбеляза 109-ата годишнина от блестящата победа на отряда български торпедоносци срещу турския конвой в Балканската война. Традиционното поклонение бе в Централните софийски гробища  на гроба на капитан I ранг Георги Купов, командир на миноносеца „Дръзки”, поразил с торпедо турския крайцер „Хамидие”. Заедно с членовете на клуба бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Столичната организация на съюза бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и секретарят полковник от запаса Добри Добрев. Подкрепа за инициативата военните моряци от запаса получиха от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Тази победа на българския флот е победа на българския дух в една война за обединението на България. Тя е подкрепа на Сухопътните ни войски и първите стъпки на бойната ни авиация през Балканската война“, подчерта председателят на клуба контраадмирал от запаса Петър Странчевски.

„Когато откривахме Паметника на капитан I ранг Купов, генерал Стойков бе най-висшият военнослужещ като началник на Генералния щаб“ припомни капитан I ранг от запаса Георги Методиев, който е инициатор на издигането на надгробния мемориал на популярния флотски командир. В неговите и на останалите участници думи имаше преклонение не само към историческите победи, но и признание за днешните усилия на Военноморските ни сили за изпълнение на поставените им от Конституцията задачи.

През нощта на 7 срещу 8 ноември 1912 г. отрядът торпедоносци под командата на капитан II ранг Димитър Добрев в състав „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“ излизат, за да прехванат египетските товарни кораби, превозващи военни товари за воюваща Турция. Те се натъкват на турските военни кораби, охраняващи пътя на товарните кораби и капитан II ранг Добрев заповядва атака. Резултатът е известен – от четирите изстреляни торпеда единствено торпедото от „Дръзки“ с командир мичман I ранг Георги Купов и стрелящ офицер мичман I ранг Кирил Минков поразява целта. Турският крайцер „Хамидие“, охраняван от отряд от четири  контраминоносци, е изваден от строя до края на военните действия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани