Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първите стрелби на „Шабла” контролират 4000 кв. км. море и 40 км. небе

[post-views]
Първите стрелби на „Шабла” контролират 4000 кв. км. море и 40 км. небе

Автор: Ивайло ПАШОВ, по записките на о.р. генерал-майор Илия Илиев
От 1991 г. формированията от Зенитно-ракетни войски (ЗРВ) започват да провеждат бойни стрелби по въздушни и морски мишени на зенитен полигон „Шабла”. Подробности за подготовката на тяхната „премиера” дават записките на о.р. генерал-майор Илия Илиев, командващ ЗРВ и зенитната артилерия (ЗА) в ПВО и ВВС 1990–1998 г., които преразказвам.

Първите мащабни бойни стрелби на ЗРВ на полигон „Шабла” е решено да се проведат със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК)
СА-75М „Двина” и С-125М „Нева” и с разчети на същите и на ЗРК С-75М „Волхов”. По 4 дивизиона от трите зенитно-ракетни бригади е предвидено да изпълнят пускове със ЗРК „Двина” по морска мишена с по 2 ракети 11Д. Две ракети (плюс 2 в резерв) са определени за водене на огън с комплекса по парашутна мишена СП-100, а други две се явяват общ запас. В цялост са планирани 30 ракети 11Д. За стрелба със ЗРК С-125М „Нева” по мишени СП-100 са заложени 2 ракети и една в резерв.

През февруари 1991 г. личният състав на тогавашния 15-и зенитно-ракетен дивизион (зрдн) – Камчия (с командир подполковник Спиридон Червенков), от състава на 3-та зрбр разконсервира съхранявания там запасен ЗРК СА-75М. С него предстои да стрелят „двинските” и „волховските” разчети на полигона. Параметрите на морската мишена са уточнени в щаба на 3-та зрбр в края на месеца. Прието е да се изработи като сал със закрепен отгоре радиолокационен отражател. За да бъде непотопяема, се решава
носещата й конструкция да е от празни варели от изопропилнитрат, запълнени със стиропор. По идея на началника на работилницата за ремонт на бойна техника подполковник Стойчо Стойчев e наречена „Морско конче – 1” (МК-1). И за да няма изненади, са поръчани два броя.

През март е установено, че инженерно-летищният батальон от Балчик, на който е възложено да обособи местата за разполагане на техниката на полигона, още не е започнал работа. След настояване пред тила на ПВО и ВВС от 20 март инженерната подготовка започва и е завършена до 5 април. По същото време в акваторията на военноморска база Атия се провежда експеримент за установяване на плавучестта на носещата платформа на морската мишена. Ръководи го старши инженерът от службата на главния инженер на 3-та зрбр подполковник Христо Маринов. Проверена е и възможността на ЗРК СА-75М и С-125М да откриват и съпровождат ъгловия отражател, който предстои да й се постави. Резултатите са положителни.

Военният съвет на войските за ПВО и ВВС утвърждава предложението стрелбите да се проведат между 8 и 10 май с цел да не се нарушават миграционните процеси на прелетните птици и настъпващият курортен сезон. Уважено е и желанието на командването на ЗРВ пусковете да се планират между 14:00–19:00 ч. с оглед на по-добрата видимост върху морската и въздушната обстановка. Генерал-лейтенант Синапов заповядва непосредствената подготовка да се осъществи от 29 април до 7 май 1991 г.
За стрелбите са ангажирани: целият личен състав на отделите от Командването на ЗРВ; представител на отдел „Бойна подготовка на авиацията” и щурман от командването на бойната авиация. На пункта за бойно управление на ВМС и военноморска база Варна са възложени безопасността на полигона, следенето на обстановката на море и оперирането с морските мишени.

Командващият ЗРВ и ръководител на стрелбите полковник Илия Илиев дава указания

От всяка зенитно-ракетна бригада са привлечени съкратени бойни разчети на командния пункт и на дивизионите, въоръжени с „Двина” и „Волхов”. С пълни разчети участват бившите 11 зрдн и 15 зрдн (с командир майор Петър Михайлов) със ЗРК СА-75М, 25 зрдн (с командир полковник Симеон Камджалов) със ЗРК С-125М и 5-и технически дивизион (с командир полковник Яни Черелов).
На екипажите от изтребителния авиополк в Равнец са поверени въздушното разузнаване на полигона и пускането на парашутните мишени. Предвиден е и вертолет за аварийно-спасителни дейности. Станцията за разузнаване и целеуказване на 15 зрдн е определена за информационно осигуряване на командния пункт на полигона. А за въздушната и надводната обстановка отговарят от обединения радиолокационен възел в Балчик и съвместният пункт за управление на полетите на летище Варна.


С цел гарантиране на безопасността по време на стрелбите в информационните канали своевременно са пуснати съобщения, обявяващи зоните за забранено въздухоплаване и корабоплаване. За ръководител на стрелбите е назначен командващият ЗРВ и ЗА полковник Илия Илиев, а за началник-щаб – полковник Красимир Симеонов. Помощник-ръководители по ракетно и техническо, по авиационното и по свързочното и радиолокационното осигуряване са полковниците Никола Дунчев и Марин Христов, подполковник Пенчо Кирев и майор Георгиев. Старши технически ръководител към зенитно-ракетните бригади е подполковник Стефчо Горчов, а към бойните и техническия дивизиони – подполковниците Николай Киров, Севдалин Раденков и Любчо Дачев.
На 29 април 1991 г. щабната група на полковник Илиев лети със самолет от Доброславци до Балчик и се придвижва до полигон Шабла с автотранспорт. Започва разполагане на техниката, оборудване на командните пунктове и организиране на дейността. Изградена е система за командване и управление на привлечените сили и средства без аналог в армията дотогава. Тя позволява контрол в реално време върху площ от 4000 кв. км и във височина до 40 км и осигурява достатъчно данни за много точно прогнозиране на събитията.

Командният пункт на системата за управление е наречен „Лазур”. В него са техниката за управление и свръзка и работните места на ръководния състав. Там са и планшетите за общата въздушна обстановка, за управление на огъня и за информацията от визуалните наблюдателни постове. За оценяване на точността на огъня се разчита на алгоритъм, разработен от началник-щаба на ЗРВ полковник Красимир Симеонов. На 7 май са последните методически занятия с бойните разчети, регулировки на апаратурата за обективен контрол и проверки на системата за управление и всички ЗРК. Техническият дивизион привежда ракетите в окончателна готовност, а първите три са заредени на пусковите.

Мишените „Морско конче-1” са закотвени от военните моряци на 15 км, източно от нос Шабла. Добрата видимост позволява визуалното им наблюдение. Отлично ги „виждат” и станциите за насочване на ракетите на комплексите „Двина” и „Нева” в радиолокационен и телевизионен режим. Към 19,00 ч. дежурният в радиолокационния пост на нос Шабла донася, че близо до мишените е спрял голям транспортен кораб на държава от черноморския басейн. Капитанът му информира за проблеми с главния двигател. Въпреки обезпокоителната ситуация полковник Илиев докладва на командващия ПВО и ВВС готовност за начало на стрелбите в утрешния ден.

Фото: Огнян СТЕФАНОВ и личен архив на полк. Димо ИЛИЕВ

Най-ново

Единична публикация

Избрани