Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски Ту-160 летят над Беларус

[post-views]
Самолети от ядрената триада на Русия са на маневри
Мигранти живеят на палатки на границата между Полша и Беларус

Два руски свръхзвукови бойни самолета Ту-160 – стратегически бомбардировачи ракетоносци, изпълняват в момента редица учебно-бойни задачи във въздушното пространство на Беларус, включително имитират бомбомятане на авиационния полигон „Ружански“. Не се използват авиационни средства за поражение, съобщи министерството на отбраната в Минск.
Беларуският външен министър заяви, че Европейският съюз отказва да обсъжда настоящата криза по границата между Полша и Беларус, където няколко хиляди мигранти са хванати в капан, предаде „Франс прес“. В интервю за агенция „РИА Новости“ Владимир Макей каза, че през 2020 г. ЕС е прекъснал финансирането за проекти на Минск, целящи да се подсили граничната инфраструктура и да се изградят центрове за настаняване на мигранти. В отговор Минск престана да спазва споразумение с Брюксел за реадмисия в Беларус на мигранти, влезли през тази страна незаконно в ЕС.
Макей добави, че сегашната мигрантска криза е следствие от „необмислената политика“ на Брюксел, който по думите му „е поканил бежанците и е заявил, че е готов да ги приеме“. Министърът увери, че Минск би желал тази криза да бъде уредена „в най-кратък срок“.
Руски ядрени бомбардировачи летят над Беларус на фона на мигрантската криза на беларуско-полската граница, зад която Полша твърди, че стои руският президент Владимир Путин, пише в. „Дейли телеграф“. Британското издание обръща внимание на факта, че Русия е изпратила ядрени бомбардировачи да охраняват беларуското въздушно пространство. Това е рядко срещана демонстрация на сила, отбелязва „Дейли телеграф“, като допълва, че Москва поиска от ЕС да приеме на своя територия хиляди мигранти, които са устроили импровизиран лагер на границата му. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани