Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Край Кипър се проведоха военни учения

[post-views]
Край Кипър се проведоха военни учения

Въздушно-морски учения с участието на части от въоръжените сили на четирите държави се проведоха в петък в морската зона южно от град Ларнака. Това съобщиха от Генералния щаб на Националната гвардия на Кипър.

„В рамките на Инициативата на квартета – Кипър, Гърция, Франция и Италия проведоха дребномащабно авиационно учение PASSEX с участието на кораби и самолети на четири държави“, се казва в изявлението, цитирано от кипърските медии.

В маневрите участваха френската фрегата Auvergne, гръцката фрегата Kunduriotis, италианският разрушител Andrea Doria и кипърският патрулен кораб Alasia. Сред самолетите, участващи в ученията, бяха по-специално многоцелевите хеликоптери AW-139, използвани от издирвателно-спасителното звено на кипърската национална гвардия. Последният взаимодейства с фрегата „Оверн“, като практикува техниката на кацане на хеликоптерната площадка на фрегатата, а също така изпълнява и други задачи.

„Провеждането на това учение, както и на редица други маневри на инициативата на квартета, като EVNOMIA-2021, демонстрира колективния ангажимент на четирите държави да поддържат авиационно присъствие в Източното Средиземноморие, за да гарантират спазването на Конвенцията на ООН за морето, поддържане на сигурност и стабилност, както и защита на свободата на корабоплаване“, обясниха от Генералния щаб.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани