Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски бомбардировач пак тревожи кралските ВВС

[post-views]
Руски бомбардировачи прелeтяха над международни води в Арктика

Британските изтребители бяха вдигнати в петък, за да ескортират руски стратегически бомбардировач Ту-160. Това съобщиха от британските военновъздушни сили.

„Изтребителите бяха поставени във висока бойна готовност. Те излетяха от Лосимут (Шотландия) и Конингсби (Линкълншир). Тези действия бяха в отговор на приближаването на руския Ту-160 до границите на въздушното пространство на Обединеното кралство и се координира с няколко съюзници от НАТО“, съобщиха британските военновъздушни сили в „Туитър“.

Министерството на отбраната на кралството заяви в изявление, че става дума за два руски самолета, които не са навлезли във въздушното пространство на Великобритания. По-рано в петък Министерството на отбраната на Холандия обяви за ескортирането на руски Ту-160 от изтребители F-16 към белгийските военновъздушни сили.

Руското посолство в Обединеното кралство многократно привлича вниманието към факта, че през последните години британските политици и военни често се позовават на предполагаемата руска заплаха, за да оправдаят увеличаването на бюджета за отбрана и разширяването на британското военно присъствие в други региони. Руските дипломати също така посочиха, че многобройните полета на изтребители на британските ВВС срещу руски самолети са неоправдано разхищение на материални и човешки ресурси, създаващи допълнителни рискове за гражданската авиация.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани