Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещи от Специалните сили на България повишиха подготовката си за планиране и провеждането на специални операции в градска среда

[post-views]
Военнослужещи от Специалните сили на България повишиха подготовката си за планиране и провеждането на специални операции в градска среда

От 1 до 12 ноември 2021 г. България беше домакин на българо-британска съвместна подготовка, провеждана в Съвместното командване на специалните операции (СКСО). В първия й етап участваха новоназначени бойни санитари от СКСО и Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР, които преминаха обучение за оказване на помощ на пострадали на бойното поле и получиха сертификати за успешно участие в курса по военно-медицинска подготовка. През втория етап на съвместната подготовка български формирования от Специалните сили повишиха своите знания и умения по планирането и провеждането на специални операции в градска среда. Бяха изпълнени задачи, свързани с отработвани елементи от новата концепция на НАТО за използването на силите за специални операции при неутрализиране на съвременни рискове и заплахи.

„Подготовката изпълни предварително набелязаните цели и съм убеден, че и двете страни натрупаха сериозни позитиви от съвместната работа. По време на занятията се надгради и оперативната съвместимост между формированията при планиране и провеждане на операции, развиха се и приятелските взаимоотношения между военнослужещите. Продължаваме възходящата линия на развитие на взаимоотношенията ни през последните две години и така ще бъде и занапред“, каза генерал-майор Явор Матеев в обръщението си към участниците на церемонията по закриване на съвместната подготовка. На нея присъстваха посланикът на Великобритания у нас Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън и аташето по отбраната на Великобритания к-н I ранг Алекс Буш.

„Това е иновативна подготовка, която ни дава възможност с новопридобитите умения и затвърдените знания да бъдем актуални на съвременните заплахи“, подчерта генерал-майор Матеев и изказа благодарност на Н.Пр. Роб Диксън за личната му ангажираност в този процес.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани