Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На Беларус трябва да бъде потърсена отговорност за трафик на хора, заявиха балтийските държави

[post-views]
На Беларус трябва да бъде потърсена отговорност за трафик на хора, заявиха балтийските държави

Беларус принуждава мигрантите да нарушават границата му с Европейския съюз и затова на правителството на Александър Лукашенко трябва да бъде потърсена отговорност за трафик на хора, заявиха Литва, Латвия и Естония, цитирани от Ройтерс.

„Осъждаме действията на режима на Лукашенко за използване на мигрантите за политически цели“, заявиха президентите на трите държави в обща декларация след видеоконференция с полския си колега Анджей Дуда.

ЕС обвинява Беларус, че организира миграционен наплив към еврочленките Литва, Латвия и Полша, за да упражни натиск върху ЕС да оттегли санкциите, които бяха наложени срещу правителството му. Минск многократно отрече обвиненията.

„Хиляди хора, докарвани в Беларус със самолети от Близкия изток и африканските страни, биват насочвани, в кервани, да щурмуват границата с Европейския съюз“, каза литовският президент Гитанас Науседа на пресконференция.

По думите му „видеозаписи, кадри и други свидетелства“ доказват участието в кризата на представители на беларуските власти, както и на близкия им съюзник Русия.

Това се онагледява от очевидното увеличение в броя на мигрантите, пътуващи през Москва (към границата на ЕС), компенсиращо спирането на полетите от Ирак към Минск, заяви Науседа.

Естонският президент Алар Карис, латвийският Егилс Левитс и Науседа призоваха Европейската комисия „незабавно“ да промени европейските регламенти така, че да бъдат затегнати изискванията за предоставяне на убежище.

Те допълниха, че ЕС трябва да плати за строежа на огради по външни граници на съюза като тази с Беларус.

Днес външните министри от ЕС одобриха промени в санкционната рамка на Евросъюза, с което проправиха пътя за нов кръг санкции срещу Минск.

Литва и Латвия ще се присъединят към Полша, ако тя реши да поиска спешни консултации на НАТО по Член 4 от договора за алианса, заявиха президентите на двете страни.

Според Чл. 4 всеки съюзник има право да поиска консултации, ако сметне, че териториалната цялост, политическата независимост или сигурността му са изложени на опасност.

„Интегрирането на Беларус в руската военна система вече е свършен факт. НАТО трябва да промени стратегията и военните си планове съобразно това“, посочи Науседа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани