Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министерството на отбраната на Армения обяви локални битки на границата с Азербайджан

[post-views]
Министерството на отбраната на Армения обяви локални битки на границата с Азербайджан

Министерството на отбраната на Армения обяви за локални битки на границата с Азербайджан.

По-рано ведомството обвини азербайджанските военни в нападение на арменски постове на границата. При това, според Министерството на отбраната, са използвани артилерия, бронирана техника и стрелково оръжие.

В Баку твърдят, че провокацията е инсценирана от Ереван, в отговор на което азербайджанските военни са унищожили арменски противотанкови средства и миномети.

„Ситуацията на границата остава напрегната, военните операции са в ход“, се казва в изявление на азербайджанското военно ведомство.

Ден преди това премиерът Никол Пашинян заяви, че азербайджански войски са нахлули на територията на Армения на един от участъците на границата. Това беше отречено в Баку и от своя страна обвиниха арменските военни в обстрел на позициите на азербайджанската армия в района на Келбаджар.

Отношенията между Баку и Ереван остават много напрегнати, главно поради ситуацията около Нагорни Карабах. Миналата есен поредният кръг на военна конфронтация завърши със сключването на споразумение, което е изгодно за Азербайджан: Армения върна районите Келбаджар, Лачин и Агдам; В региона са разположени руски миротворци. В Армения този документ предизвика правителствена криза.

В края на юли престрелките по границата се възобновиха, съобщиха за загинали и ранени. Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня, но по-късно, с посредничеството на руските миротворци, се договориха за примирие. Въпреки това обстрелът продължава.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани