Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полските граничари използваха водни оръдия срещу мигранти, които ги замеряха с камъни; полски полицай е тежко ранен

[post-views]


Полските сили за гранична охрана съобщиха, че са били нападнати с камъни от мигранти по границата с Беларус и са отговорили с водни оръдия, предаде Асошиейтед прес.
Службата за гранична охрана помести видеоклип в Туитър, показващ как водните струи биват насочени през границата към група мигранти в импровизиран лагер. Всичко това става при изключително студено време навън.
Полската полиция заяви, че един неин служител е тежко ранен. Откаран е в болница с линейка и вероятно е с фрактура на черепа, след като е бил ударен с предмет.
Това е сериозно изостряне на миграционната и политическа криза, свързана с обстановката по границата, където животът на хиляди мигранти е изложен на опасност, отбелязва Асошиейтед прес.
Полското министерство на отбраната съобщи, че военнослужещи и други сили за охрана на границата са били нападнати с камъни и други предмети.
То добави, че беларуските сили са опитали да разрушат заграждения по общата граница, а вътрешното министерство публикува видео, на което мигранти опитват да съборят ограда.
Няма никакъв начин, по който да може да се провери чрез независим източник какво се случва на границата, защото въведеното в Полша извънредно положение възпрепятства достъпа до района на репортери и правозащитници. В Беларус журналистите също се сблъскват със сериозни ограничения при отразяването, а на границата са само малцина от тях.
Днес в един момент независимата полска телевизия Те Фау Ен 24 трябваше да разчита на кадрите на Си Ен Ен, за да покаже картина от границата, която да не е филтрирана от властите.
Също днес се очаква полският парламент да разгледа законодателно предложение, което да уреди режима за движение на гражданите в района на границата с Беларус, след като в края на този месец изтече срокът на извънредното положение.
То беше въведено в началото на септември с оглед на засилените опити на мигранти от Близкия изток да влязат в Полша през границата с Беларус.
Това е част от източната граница на Европейския съюз, а ЕС обвинява авторитарния режим на беларуския президент Александър Лукашенко в организиране на миграционна криза с цел да постави под напрежение Евросъюза.
ЕС настоява пред авиокомпаниите да спрат да превозват сирийци, иракчани и други към Беларус.
В същото време иракското правителство призова гражданите си, които са блокирани на полско-беларуската граница, да се приберат в родината си.
Около 200 иракски граждани, пристигнали в Беларус с намерението да влязат в ЕС, са потърсили съдействието на иракското посолство в Русия, за да се върнат в Ирак, съобщи пред Интерфакс говорител на дипломатическото представителство.
Той добави, че в четвъртък ще има евакуационен полет, а всички желаещи да се върнат в Ирак в момента се намират в беларуската столица Минск и чакат полета. Не е имало никакви проблеми с превоза на мигрантите от границата към Минск, посочи дипломатът пред Интерфакс, а беларуските власти са оказали цялото необходимо съдействие.

Източник: БНР

Най-ново

Виж още

Избрани