Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сблъсъци с убити и ранени на границата между Армения и Азербайджан

[post-views]
Арменски войник е бил убит от азербайджанската армия при сблъсък в близост до границата, съобщи Ереван

Армения и Азербайджан си отправиха взаимни обвинения, че са започнали боеве по общата им граница, при които се е стигнало до убити и ранени, предаде АФП. Това става година след войната им за спорната територия Нагорни Карабах

Арменското министерство на отбраната съобщи, че към 16 ч. местно време ситуацията на източната граница на страната остава крайно напрегната.

„В резултата на боеве, започнати от въоръжените сили на Азербайджан… арменската страна има загинали и ранени, информацията за които се уточнява, загубени са две бойни позиции“, се посочва в съобщението.

По-рано днес военното министерство на Азербайджан съобщи, че арменските въоръжени сили са организирали мащабна провокация на държавната граница в 11 часа местно време.

„Арменските войски атакуваха азербайджанските позиции в окръзите Келбаджар и Лачин“, се посочва в съобщението. В него се добавя, че при сблъсъците са били ранени двама азербайджански войници.

В отговор на тези обвинения арменското министерство на отбраната заяви, че сили на Азербайджан са „опитали да проникнат през държавната граница на Армения в източна посока“, преди да бъдат отблъснати. В съобщението се посочва, че са били ранени 4 арменски войници и че азербайджанските сили са използвали артилерия и оръжия с различен калибър.

Армения поиска от съюзника си Русия военна подкрепа за защита на териториалната ѝ цялост, съгласно споразумението за военно сътрудничество помежду им.

„С оглед на това, че атаката бе извършена на арменска суверенна територия, призоваваме Руската федерация да защити териториалната цялост на Армения“, заяви секретарят на съвета за сигурност Армен Григорян.

Миналата година Армения и Азербайджан водиха шестседмична война за контрола над Нагорни Карабах. Конфликтът отне живота на 6500 души и приключи през ноември 2020 г. със споразумение за примирие с посредничеството на Русия.

Съгласно споразумението Армения отстъпва част от територии, контролирани от нея в продължение на десетилетия.

През ноември тази година ситуацията в Нагорни Карабах и граничните райони на Сюникска област на Армения рязко се изостри. Двете страни регулярно съобщаваха за въоръжени инциденти, включително с жертви. На 13 ноември Ереван и Баку взаимно се обвиниха в обстрел на военни позиции. Напрежение се появи и на участъци, свързващи с път Армения и Иран, които преминаха под контрола на Баку след примирието и където бе създаден пост на руски граничари за осигуряване на свободното движение на хора и транспортни средства, посочва ТАСС.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Единична публикация

Избрани