Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Космически войни: САЩ и НАСА осъдиха Русия за сваления съветски сателит

[post-views]
НАСА: Крайбрежните ледници в Антарктика отделят айсберги по-бързо

Разногласията между САЩ и Русия прескочиха пределите на Земята. Вашингтон обвини Москва, че е провела опасен и безотговорен опит с ракета за свалянето на сателити, с който е застрашила живота на екипажа на международната космическа станция.

Мишена на ракетния тест се оказа стар съветски военен апарат, който не функционира от години. Създадените след изпитанието космически отломки обаче принуди екипажите на МКС да се евакуират в спасителни капсули.

Нед Прайс – говорител на Държавния департамент на САЩ:

„Опасното и безотговорно поведение на Русия застрашава дългосрочната устойчивост на космическото пространство и ясно показва, че твърдения на Русия че против космическите оръжия са неискрени и лицемерни. САЩ ще работят със съюзниците и партньори си, за да отговорят на безотговорния акт на Русия.“

Директорът на НАСА Бил Нелсън също изрази възмущението си и посочи, че не може да повярва, че страна с толкова богата история в изследването на космоса, може толкова безразсъдно да постави на опасност живота не само на американските, но и на двамата си космонавти на борда на МКС. Руската космическа агенция „Роскосмос“ обаче омаловажи инцидента и посочи, че по времето на изпитанието станцията е била в т.нар безопасна зона, а евакуацията на екипа й било е част от задължителните протоколи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани