Информационен център на Министерство на oтбраната

Активиран е преговорният процес за подписване на Споразумение за статута на военните гробове между България и Германия

Активиран е преговорният процес за подписване на Споразумение за статута на военните гробове между България и Германия

В Министерството на отбраната беше проведена работна среща между представители на дирекция „Социално политика и политика по военно-патриотично възпитание“ и Посолството на Федерална република Германия, посветена на изготвянето на двустранно Споразумение за статута на военните гробове. Активирането на преговорния процес за подписването на Споразумение за взаимно опазване на военните гробове и паметни места стана възможно благодарение на постигнатата договореност в разговори между министъра на отбраната Георги Панайотов и извънредния и пълномощен посланик на ФРГ в Република България Кристоф Айххорн.

Работната среща в Министерството на отбраната премина в делова атмосфера, като двете страни изложиха своите забележки и корекции към първоначалния текст на Споразумението за статута на военните гробове, изготвено още през 2013 г. Беше констатирано, че съществуващите различия са нищожни и повечето от тях имат чисто технически или редакционен характер. Германската страна увери, че в най-скоро време новият вариант на Споразумението ще бъде одобрен и тогава двете страни ще могат да го подпишат.

Досега Република България е подписала споразумение за взаимно опазване на военните гробове и паметни места с Унгария и по всяка вероятност Германия ще бъде втората държава, с която е постигната подобна договореност.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top