Информационен център на Министерство на oтбраната

Климатичните промени мултиплицират кризите и това трябва да бъде взето предвид, заяви министър Георги Панайотов

Климатичните промени мултиплицират кризите и това трябва да бъде взето предвид, заяви министър Георги Панайотов

Климатичните промени мултиплицират кризите и това трябва да бъде взето предвид, посочи министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов във видеообръщение на международната конференция “Да отговорим на глобалните предизвикателства: подходът на НАТО към климатичните промени”.

Форумът в хибриден формат е организиран съвместно от Софийския форум за сигурност, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия /CMDR COE/, с подкрепата на дирекцията за публична дипломация на НАТО.

Министър Панайотов отбеляза, че климатичните промени са много важни за начина ни на живот и за сигурността, и заради това те са важни и за НАТО. През юни приехме плана на НАТО за климатичните промени, отбеляза министърът. По думите му НАТО може да увеличи осведомеността и е било решено, че ще има годишна оценка на връзката между климатичните промени и сигурността, оценка на заплахите, произтичащи от това, на технологичния капацитет на съюзниците относно въздействието и изследването на климатичните промени. Панайотов открои справяне с климатичните промени без да се прави избор между това да бъдеш “зелен” и силен, имайки предвид въоръжените сили на държавите от пакта, като се отчита всичко, което има отрицателно въздействие върху околната среда.

Министърът посочи производството на електроенергия от възобновяеми източници, обучение на симулатори и тренажори с добавена реалност, без да се намалява нивото на готовност на въоръжените сили и да се правят компромиси със способностите. Панайотов отбеляза и необходимостта НАТО да се адаптира бързо и да отчита въздействието на климатичните промени върху сигурността. Трябва да изградим една добра система на прогнозиране и управление на рисковете и преодоляването им, посочи министърът. По думите му, във връзка с отрицателното въздействие на климатичните промени върху сигурността в различните региони, НАТО и държавите членки трябва да направят оценка на способностите, плановете си, логистиката, на различните процедури, подготовката на силите.

Заместник-помощник генералният секретар на НАТО по нововъзникващите предизвикателства пред сигурността Джеймс Апатурай също акцентира върху адаптацията. Трябва да се адаптираме, да адаптираме подготовката на кадрите, ще трябва да огледаме оборудването, трябва да създадем една по-добра среда, в която да работят нашите военнослужещи, коментира той и допълни, че НАТО има екосистема на иновации. Според него трябва да се направи преглед на най-добрите практики на съюзниците и те да бъдат споделени.

Апатурай отбеляза, че има доста мерки за ефективност, които се изпълняват от съюзниците, и, макар че военните допринасят много за въглеродния отпечатък, се прави и много в посока на намаляване на замърсяването. Той даде пример, че повече от 50 процента от енергията, потребявана от военноморските сили в САЩ, идва от възобновяеми източници. Освен това се ползват често и симулатори за обучението, а не реално оборудване. Не можем обаче да вземаме такива мерки за сметка на ефективната подготовка на нашите военнослужещи, коментира Джеймс Апатурай. Наши конкуренти като Русия и Китай например не подхождат сериозно към това да намалят производството на парникови газове от техните въоръжени сили, допълни той. Трябва да бъдем устойчиви, гъвкави и стабилни, коментира Апатурай. Важно е да направим оценка, да прогнозираме, да се подготвяме и да се адаптираме, обобщи той. Трябва да се адаптираме по начин, по който да поддържаме военната ефективност, нашата работа е да защитаваме сигурността. Но съм сигурен, че има мерки за адаптиране, които можем да предприемем, които да не намаляват военната ефикасност, отбеляза още Джеймс Апатурай.

Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов коментира, че климатичните изменения са една от най-важните теми в днешно време и са на първо място в дневния ред на много институции, а също и важен въпрос за НАТО. Божилов акцентира върху осведомеността по проблема и неговото влияние върху сигурността, както и върху въпроса за това как НАТО трябва да се адаптира. Със сигурност няма да можем да преминем към електрически военни автомобили скоро, но има други дейности, които можем да предприемем. Трябва да разберем, да се адаптираме и да реагираме, обобщи Божилов.

Климатичните промени са в дневния ред на НАТО от 1969 г., но все повече се усеща влиянието и ефектът, посочи директорът на CMDR COE полковник Орлин Николов. Той също отбеляза, че НАТО трябва да адаптира въоръжените си сили към средата на сигурността, засегната от ефектите на климатичните промени, а също така да се старае да намалява вредните емисии на въоръжените сили.

Eлица Панайотова, координатор на проекта “Зелена София” на Столичната община, подчерта необходимостта от подобряване на комуникацията, така че повече хора да са информирани и темата за климатичните промени да е по-достъпна за обществото. Имаме всеобхватна кампания, която да предприемем от следващата година, насочена към всяка от групите на обществото, с различни подходи, така че да можем да стигнем до всички, коментира тя, като отбеляза важността да се включат в тази комуникация и децата и подрастващите.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top