Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Националите по самбо получиха парични премии след световните първенства за юноши, младежи, девойки, мъже и жени

[post-views]
България завърши Европейското първенство по самбо със 16 медала – 8 сребърни и 8 бронзови

Шесткратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова и още няколко състезатели и треньори получиха парични премии от треньора и преподавател в НСА Стоян Саладинов.

На шампионата на планетата в Ташкент миналата седмица Оряшкова завоюва бронз и вече има 15 медала в кариерата си от световни първенства – 6 златни, 5 сребърни и 4 бронзови.

Оряшкова получи поредно признание, след като стана член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по самбо.

„Състезанието вече е история, но се радвам, че отново написах името си в тази история. Вече има 15 медала от световни първенства в кариерата си. Радвам се, че спечелих медал, защото много световни и европейски шампиони дори не се качиха на стълбичката. Ако с мен се беше случило това, щеше да бъде провал“, каза Оряшкова на пресконференция днес.

Освен Оряшкова парични премии получиха още заелите пето място на шампионата Магдалена Върбанова, Ангел Ангелов и Веселин Иванов (бойно самбо), треньорите Васил Соколов и Иван Нетов.

Премии имаше още за медалистите от Световното първенство за юноши, младежи и девойки в Солун (Гърция) – сребърните медалисти Ана Мария Манушева (20 години), Цветелина Маринова (18 години), Димитър Смилянов (20 години) и Владимир Борисов (18 години), който завоюва бронз.

Лошата новина за отбора след първенството в Ташкент са получените три тежки контузии – Ваня Иванова е със счупен пръст на ръката, Ангел Ангелов е със разкъсана странична връзка на коляното, а Радослав Марков е с извадено рамо.

Все още не се знае дали Ангелов ще се подложи на операция на коляното, каза за БТА старши треньорът на националния отбор Васил Соколов.

От българския щаб определиха като „изключително тежко“ Световното първенство в Ташкент.

„Самото състезание беше най-тежкото, на което съм присъствал. Самбото влиза в програмата на олимпийските игри, категориите вече от 9 са 7, а конкуренцията е убийствено жестока. В бойното самбо конкуренцията е дори по-голяма от спортното. Затова този медал и трите пети места за България е голям успех“, каза Соколов.

Мария Оряшкова загуби от Светлана Цимашенка (Беларус), която взе световната титла за четвърти път в кариерата си. Двете са се срещали над 10 пъти на големи първенства в последните години.

„Всички очаквания бяха насочени към Мария. Тя загуби от Цимашенка, но двете играят много често една срещу друга и винаги в тези срещи е 50-50. Тя лошо тръгна и загуби, но важното е, че след това успя да стигне до медал, което е успех. Беше много тежко състезание“, добави Соколов.

Той поздрави младежите за достойното представя и спечелените четири отличия и им пожела „да са упорити и по-често да идват на тренировки“.

Президентът на федерацията Росен Димитров също е доволен от представянето на състезателите.

„Ние сме приятели, като едно семейство и много разчитаме един на друг. Във федерацията доста неща се промениха в положителна посока. Ако продължаваме да работим в този екип ще имаме повече успехи. Целта ни е повече млади хора да влязат в залата“, каза Димитров.

Личният треньор на Оряшкова и един от най-добрите съдии в света Иван Нетов също похвали представянето на състезателите.

„Аз не съм пропуснал нито едно Световно първенство за последните 36 години. Самбото в последните години бележи много голямо развитие. От тази година сме олимпийски спорт, има нов правилник и става изключително тежко. Това, което Мария направи, е геройство. Много голям успех!“, каза Нетов.

До края на годината предстои Европейското първенство по самбо за кадети в Кипър от 17 до 20 декември.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани