Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

София е домакин на годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа

[post-views]
София е домакин на годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа

Днес и утре, 17 и 18 ноември, в София ще се проведе годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа. За участие в заседанието в България пристигна генерал Тод Уолтърс – командващ на Европейското командване на САЩ, което е съорганизатор на форума.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посреща своите колеги от Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, както и генерал-адютантите от Националната гвардия на САЩ от щатите, които са техни партньори – Алабама, Илинойс, Индиана, Колорадо, Минесота, Небраска, Охайо, Тексас и Тенеси.

Форумът разглежда въпроси, свързани с основните предизвикателства в регионален мащаб в областта на сигурността и в контекста на последните промени в обстановката на сигурност в Европа, както и бъдещи възможности за предприемането на колективни усилия за тяхното преодоляване и за задълбочаване на конструктивното сътрудничество между армиите на посочените страни и САЩ.

В първия ден от конференцията се проведе сесия с участието на главните сержанти на европейските държави-участнички, на Европейското командване на САЩ и на партньорите от Националната гвардия на САЩ по Програмата за партньорство. Обсъдени бяха въпроси по подобряването на процесите за набиране и задържане на служба на военнослужещи, с акцент върху осигуряването на ясен модел и стимули за кариерно развитие. Дискутирани бяха още отговорностите и ролята на сержантския състав като бъдещи лидери и съветници на командирите, като акцентът бе поставен върху развитието на всеки войник чрез адекватна система за заплащане, еквивалентна на цялостен принос и отговорности. Изграждането и поддържането на взаимно доверие и комуникация между сержанти на командни длъжности и командири също бе обект на обсъждане. Участниците във форума се спряха и на темата за изграждането на професионална и базирана на доктринални документи образователна система, която да подготвя компетентни и способни войници.

Сесията завърши с постигането на консенсус от участниците по конкретни предложения за подобряване развитието на сержантския състав, които ще бъдат отправени към началниците на отбраната и генерал-адютантите за разглеждане в рамките на утрешното им съвместно заседание.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани