Информационен център на Министерство на oтбраната

Общо 17 българи са в първия един процент на най-добрите учени в света за цялостен научен принос, според класацията на Станфордския университет

От днес във всички сгради на Министерството на образованието и науката се влиза само със зелен сертификат

Имената на 17 българи са в първия един процент на най-добрите учени в света за цялостен научен принос. Сред тях са министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и заместник-министърът акад. Константин Хаджииванов, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

От МОН уточняват, че това показва авторитетната класация на Станфордския университет. Рейтингът обхваща над 9 милиона учени от цял свят, които са публикували в авторитетни международни списания, отpазени в базата данни SCOPUS.

В топ 1-ия процент от България е включен и един чуждестранен професор, който преподава в Тракийския университет в Стара Загора.

В топ 2-ия процент на тази класация влизат още 55 български учени. По-голямата част от тях работят в Българската академия на науките (41). Следват Софийският университет с 11 учени, Химикотехнологичният и металургичен университет (5), Медицинският университет в София (4).

Освен общата класация за цялостно кариерно развитие, тази година Станфордският университет публикува и класация на най-добрите учени, според влиянието им върху развитието на световната наука през предходната година. В първия 1 процент на годишната класация за 2020 г. има 19 български имена. Общо 48 са българските учени в първите 2 процента.

Класацията на Стандфорския университет обхваща първите 2 процента от всички 22 научни области и 176 подобласти. Общият индикатор се изчислява въз основа на стандартизирана информация за цитирания, цитирания с изключени автоцитирания, H-индекс, Hm-индекс, коригиран за съавторство, както и за цитати на статии в различни позиции на авторство.

Имената на българските учени в класацията на Станфорд за цялостен принос може да се видят на адреса: https://www.mon.bg/Е/klasacia-StanfordUni-2021_181121.pdf

Списъкът на българските учени в класацията на Станфорд за влияние върху световната наука през 2020 г. е публикуван на адреса: https://www.mon.bg/Е/klasacia-StanfordUni-2020_181121.pdf

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top