Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският флот ще охранява мястото на катастрофата на F-35B в Средиземно море

[post-views]
Великобритания ще започне да участва в редовни съвместни военни учения със САЩ и Япония в Индо-тихоокеанския регион

Корабите на британския флот „охраняват“ мястото на катастрофата на изтребителя F-35B в Средиземно море

Британското военноморско командване сформира екип, който да разследва причините за инцидента с изтребителя F-35B, който падна в Средиземно море, след излитане от самолетоносача HMS Queen Elizabeth. ПАН.БГ съобщи за катастрофата на бойния самолет предния ден. Самолетът се разби в морето около 13:00 ч. на 17 ноември.

В изявленията на представителя на Министерството на отбраната на Обединеното кралство се казва, че комисията трябва да проведе проучване на документацията за поддръжка на самолети от пето поколение на самолетоносач, както и документи, които се отнасят до режимите на полети.

Той също така предвижда мащабни проверки в 617-та ескадрила на британския флот, която включва и изтребителя, паднал в морето. Предполага се, че ще се провери доколко основното и допълнително обучение на пилотите от палубната авиация отговарят на стандартите.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че на фона на следствените действия ще продължи мисията на ударната група на кораба, водена от HMS Queen Elizabeth. В същото време британската преса, позовавайки се на представители на ВМС, пише, че британските кораби ще „охраняват“ района на падането на изтребителя F-35B. Едновременно с това ще бъде извършено проучване на възможностите за изваждане на самолета . Британската страна не дава информация за дълбочината , както и за мястото на падането.

По време на инцидента 8 изтребителя F-35B на британския флот и 10 самолета на морската пехота на САЩ са били на борда на Queen Elizabeth. Съобщава се, че през последните шест месеца те са извършили около 2 хиляди излитания и кацания във връзка с дейността на HMS Queen Elizabeth.

Британската преса посочва, че към момента достоверно се знае, че по време на патрулирането в района, където се е намирал британският самолетоносач, не е имало чужди бойни самолети. Съответно, във Великобритания се фокусират върху две възможни причини за падането на изтребителя в морето: човешкият фактор и възможен технически проблем. В първия случай, проблемът може да лежи върху системата за обучение на военни пилоти във Великобритания и Съединените щати (те са били частично обучени в Щатите).

Във втория случай, това може да хвърли сянка върху производителя или техническите услуги. Преди време, след падането на F-35 в Япония в морето, японското командване не даде еднозначен отговор за конкретната причина. Може би са решили, че така няма да падне сянка нито върху тях самите, нито върху американските им партньори

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани