Информационен център на Министерство на oтбраната

Военни училища си партнират с Института по роботика

рботика

15 ултрамодерни лаборатории и симулационни центъра проиграват на сценарии за оценка на риска

Откриха Международния експериментален лабораторен проект КВАЗАР в Института по роботика „Свети Апостол и Евангелист Матей“ при БАН, в който партньори са Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна и Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Откриването на проекта съвпадна с 22-рата годишнина от създаването на Института по роботика в София, отбелязвана по традиция на 16 ноември.

„Проект КВАЗАР е широкообхватен иновативен проект, свързан с технологично обновяване. ВВМУ сме ръководители на Работен пакет 3 в Центъра за компетентност КВАЗАР и в рамките на този пакет изградихме лаборатории за управление на риска в нашето училище, във Военния университет във Велико Търново и в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, съобщи за в. „Българска армия“ капитан I ранг Митко Димитров, декан на Навигационния факултет във ВВМУ и координатор на проекта.

„Тези лаборатории са съвременни симулационни центрове, които са свързани помежду си и могат да работят заедно за проиграване на сценарии за оценка на риска“, уточни още капитан Димитров.

„В КВАЗАР сме осем партньори в три академични звена, сред тях споменатите вече висши военни училища, както и Техническият университет в Габрово и една НПО. Занимаваме се с иновации за квантови комуникации, интелигентни системи за сигурност и оценка на риска“, заяви от своя страна доцент д-р Август Иванов, директор на Института по роботика. „Работим вече с пълна сила, правят се експерименти, завършват се различни софтуерни единици, с които се надяваме да сме полезни на обществото. По проблема със заседналия кораб „Вера СУ“ например колегите от Варна съдействаха максимално“, допълни още той.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top