Информационен център на Министерство на oтбраната

Днес е празникът на най-многочисления вид въоръжени сили на Българската армия – Сухопътните войски

Днес е празникът на най-многочисления вид въоръжени сили на Българската армия - Сухопътните войски

Днес е празникът на най-стария и най-многочисления вид въоръжени сили на Българската армия – Сухопътните войски.

Пандемията повлия на подготовката ни, но не я спря. Ние, както обикновено, бяхме на полигоните и стрелбищата, усъвършенствахме се, но и запазихме здравето на военнослужещите и цивилните служители, заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в поздравление по повод празника на войските – 19 ноември. Ние подготвяхме и изпращахме зад граница контингенти, които с достойнство и професионализъм изпълняваха задълженията си.

Ние от Сухопътни войски сме там, където обществото има нужда от нас – в снежните преспи, в пожарите, при унищожаване на невзривени боеприпаси. Винаги и навсякъде ще казвам, че тези успехи са резултат от професионализма и чувството за дълг на всеки един войник, сержант, офицер и цивилен служител от Сухопътните войски, посочи в поздравлението ген. Попов, като благодари за положения труд.

Дни преди днешния празник генерал-майор Михаил Попов си пожела в разговор с журналисти на учебния полигон “Сливница” планираните за следващата година учения да бъдат изпълнени в максимална възможна степен. Той очаква също проектите за модернизация да продължат да се придвижват – не само за индивидуалната екипировка, но и за модернизацията на автомат “Калашников”, която се очаква да започне идната година. Догодина се очаква и оборудване с нови индивидуални средства за балистична защита – каски и бронежилетки, на целия личен състав на Сухопътните войски, а така също и развитие по проекти за придобиване на нова техника в областта на противовъздушната отбрана и на артилерията.

За проекта за нови бойни бронирани машини – основният проект за модернизация на Сухопътните войски, ген. Попов посочи, че работна група е представила доклад с няколко варианта за реализирането му, но решението за това как той ще продължи е на политическото ръководство.

Резултатите от конкурсите за попълване на вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски са добри. В някои случаи кандидатите за военна служба са повече от обявените места. Ген. Попов се надява се тази тенденция да се запази и през следващата година.

Тази година бойният празник на Сухопътните войски съвпада с отбелязването на 136-ата годишнина от Сръбско-българската война. Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет и заповед на министъра на отбраната през 1992 година. По време на Сръбско-българската война /1885 г./ на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 година. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top