Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От Ухан, но не от лаборатория. Това се казва в нов доклад за произхода на Ковид-19

[post-views]
17 са новите случаи на коронавирус у нас

Появиха се нови доказателства за животинския произход на коронавируса. Според известен американски учен инфекцията най-вероятно е тръгнала именно от пазара в китайския град Ухан, на който се продават диви животни, а не от лаборатория.

Вирусът SaRS COV-2 беше засечен в китайския град Ухан в края на ноември 2019г. Близо две години по-късно все още никой не може да каже със сигурност, какъв е точно произхода на вируса.

Американският учен Майкъл Воробей, от катедрата по екология и еволюционна биология в университета на Аризона, е категоричен, че коронавирусът е прескочил от животно на човека по естествен начин.

В статия на биолога, публикувана в авторитетното списание „Наука“, се посочва, че първият случай с новия вирус е била продавачка от пазара в Ухан, а не счетоводител, което подклаждаше теорията, че инфекцията е тръгнала от лаборатория.

Ученият посочва, че едва ли някога ще има по-убедителни доказателства, защото така и не са взети проби от животните, които са се продавали на пазара, който беше затворен и набързо дезинфекциран. Според Майкъл Воробей все още има начин да се открият точни причините за възникването на вируса, защото от това ще зависи способността ни да предотвратяваме бъдещи пандемии.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани