Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деескалация на напрежението: Беларус започна да разчиства мигрантите по границата с Полша

[post-views]
Увеличава се потокът на нелегални мигранти по полско-беларуската граница

Деескалация на напрежението на полско-беларуската граница. Беларус е започнал да мести мигрантите в импровизирани временни центрове. Информацията беше потвърдена от полските гранични власти, които посочиха, че основният палатков лагер е бил разчистен.  

На фона на новината, че беларуските власти са започнали да разчистват границата с Полша от международното летище в Минск излетяха 430 иракчани, които след неуспех да влязат в ЕС, бяха репатрирани в родината им.

Макар и в миналото, заради противоречивата си политика по отношение на мигратите полското правителство  да влизаше често в сблъсък с европейските институции, този път Варшава получи твърдата подкрепа на Брюксел, който видя в кризата опит за хибридна атака от страна на беларуския президент Александър Лукашенко, като отмъщение за наложените му санкции. Последният сигнал за това дойде от германския министър на вътрешните работи Хорст Зееховер, който при посещението си в Полша, категорично отхвърли молбата на Беларус, страната му да приеми 2000 мигранти.

Всички се надяват, че смяната на курса на Беларус ще доведе до нормализиране на ситуацията по границата с Полша, която през последните няколко дни ескалира до толкова, че дори се загори за опасността от избухването на въоръжен конфликт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани