Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оръжейниците в Българската армия празнуват 143 г.

[post-views]

На 18 ноември 1878 г. императорският комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков утвърждава „Временно положение за артилерийските складове на Българската земска войска”. С това се слага началото на органите на служба „Артилерийско въоръжение” в Българската армия.

Историята обаче е много по-дълбока и стародавна. Към хановете и царете от Първото и Второто българско царство е имало назначено „доверено лице”, което е проверявало годността на оръжието и снаряжението преди всеки бой. Към всички чети и въстанически революционни окръзи е имало определени оръжейници, които са се грижили за поправката и опазването на оръжието.

Главен източник за снабдяване на Българската земска войска с въоръжение, бойни припаси и друго артилерийско имущество са артилерийските складове на действащата руска армия, запасите на българското опълчение и трофейното турско въоръжение.

Въоръжението (стрелково и артилерийско) по производствен произход в годините 1885–1912 г. е руско, германско и френско.

До 25 май 1927 г., когато Съглашението изтегля от страната Междусъюзническата военноконтролна комисия, от България са иззети 1 200 000 пушки, 5000 картечници, 3400 оръдия, 300 млн. патрона, 6 млн. снаряда и много военни средства.

След 1957 г. за нуждите на БНА се договаря и внася по-ново и по-мощно въоръжение. През периода 1960–1980 г. в БНА постъпват нови системи въоръжение, използвани и до наши дни.

Най-ново

Виж още

Избрани