Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ предупредиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море

[post-views]
Китай извърши военни учения край Тайван, позовавайки се на провокация

САЩ предупредиха в петък Китай след противопоставяне в Южнокитайско море между Китай и Филипините, заявявайки, че застават до Манила на фона на „ескалация, която пряко заплашва регионалния мир и стабилност“, съобщава „Ройтерс“.

Пекин „не трябва да се намесва в законните филипински дейности в изключителната икономическа зона на Филипините“, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

В четвъртък Филипините осъдиха „най-категорично“ действията на три кораба на бреговата охрана на Китай, които според тях са блокирали и използвали водни оръдия срещу лодки за снабдяване, насочени към окупиран от Филипините атол в Южнокитайско море.

„Съединените щати застават с нашите филипински съюзници в поддържането на базирания на правила международен морски ред и потвърждават, че въоръжена атака срещу филипински кораби в Южнокитайско море ще доведе до взаимни ангажименти на САЩ за отбрана“, каза Прайс.

„Съединените щати силно вярват, че действията на КНР за отстояване на нейните обширни и незаконни морски претенции в Южнокитайско море подкопават мира и сигурността в региона“, добави той.

Инцидентът стана, когато президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин обсъдиха редица въпроси в тричасов видео разговор.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани