Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на Пентагона опита да успокои опасенията на съюзниците в Близкия изток

[post-views]
Вашингтон обяви 6 милиарда долара военна помощ за Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин опита да успокои съюзниците в Близкия изток, че правителството на президента Джо Байдън е ангажирано с региона, въпреки че Вашингтон все повече насочва вниманието си към Китай, предаде Ройтерс.

В реч на ежегоден форум в Бахрейн по въпросите на отбраната в рамките на близкоизточната си обиколка Остин призна, че в региона и в глобален план има безпокойства, че в САЩ са се съсредоточили единствено върху предизвикателството от Китай.

„Нека бъдем наясно: ангажиментът на Америка към сигурността на Близкия изток е категоричен и не подлежи на съмнение“, каза Остин.

Той добави, че САЩ са ангажирани с противодействието на Техеран, дори и въпреки че работят за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г.

„Оставаме ангажирани с постигането на дипломатическо решение на ядрения въпрос. Но ако Иран не е готов да взаимодейства сериозно, то ние ще обмислим всички възможни опции за гарантиране на сигурността на САЩ“, заяви американският военен министър.

Шефът на Пентагона каза, че САЩ ще подходят добросъвестно към непреките преговори за съживяване на споразумението, които ще се състоят на 29 ноември.

„Но иранските действия в последните месеци не са обнадеждаващи – особено с оглед на разширяването на ядрената им програма“, добави той.

Не е ясно какъв ще бъде ефектът от уверенията на Остин, защото те не бяха подкрепени с никакви заявки за нови разполагания на войски и оръжейни сделки в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Арабските държави от Залива, които са много силно зависими от американския военен чадър, изразиха опасения доколко фокусиран е Байдън върху региона, особено след изтеглянето на САЩ от Афганистан.

Те следят внимателно усилията на глобалните сили за съживяване на ядреното споразумение и поискаха да бъдат включени в преговорите, както и всякакво споразумение да уреди въпроса за това, което те наричат иранска програма за балистични ракети и негово дестабилизиращо поведение в региона.

Пожелал анонимност високопоставен американски източник от сферата на отбраната каза пред Ройтерс, че Остин не се очаква да обяви някакви нови регионални ангажименти по време на близкоизточната си обиколка.

Външният министър на Бахрейн Абдел Латиф бин Рашид аз Заяни каза днес на същия форум, че Ливан трябва да покаже, че влиятелното и съюзено с Иран движение „Хизбула“ може да „промени поведението си, за да може Бейрут да изглади споровете си с държавите от Залива. Отношенията на Ливан със страните от Персийския залив са в най-дълбока дипломатическа криза, породена от критичните забележки на ливански министър за водената от Саудитска Арабия интервенция в Йемен, които подтикнаха Саудитска Арабия, Бахрейн и Кувейт да изгонят ливанските посланици и да повикат собствените си посланици в Ливан за консултации.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани