Информационен център на Министерство на oтбраната

Два китайски бомбардировача са прелетели южно от Тайван

Китай проведе "патрул за проверка на бойната готовност", докато законодатели от САЩ бяха на посещение в Тайпе

Два китайски стратегически бомбардировача Н-6 са прелетели днес южно от Тайван, като част от група от девет бойни самолета, навлезли в зоната за идентификация на тайванската противовъздушна отбрана, съобщи министерството на отбраната в Тайпе, цитирано от Ройтерс.

Двата бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие, са преминали над протока Баши, който отделя Тайван от Филипините, преди да се върнат обратно в Китай. Друг китайски военен самолет е прелетял близо до контролираните от Тайван острови Пратас, каза тайванското министерство на отбраната.

Тайванският Съвет по континенталните въпроси междувременно осъди “грубостта и арогантността” на Китайската народна република. Пекин няма право да коментира нещо, което не влиза във вътрешните му работи, по-специално установяването на отношения между Тайван и Литва, каза той.

По-рано днес Китай обяви, че понижава равнището на дипломатическите си отношения с Литва, след като Тайван откри на практика свое посолство в балтийската страна.

Тайван е окуражен от нарастващата международна подкрепа пред лицето на китайския военен и дипломатически натиск, особено от страна на САЩ и някои техни съюзници, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top