Информационен център на Министерство на oтбраната

Изтегляме мисията си от Ирак до края на годината, потвърдиха САЩ

Изтегляме мисията си от Ирак до края на годината, потвърдиха САЩ

Военната мисия на САЩ в Ирак ще приключи преди края на годината. Това бе потвърдено след среща на американския министър на отбраната Лойд Остин и иракския му колега Джума Инад, информират РИА Новости и БГНЕС.

“Министър Остин отново потвърди, че американските сили остават в Ирак по покана на иракското правителство да подкрепят иракските сили за сигурност. САЩ ще изпълнят поетите ангажименти от юли 2021 г., включително че до края на годината в Ирак няма да останат американски сили, изпълняващи бойни задачи”, посочва се в писмено изявление на Пентагона.

Страните са обсъдили по-нататъшния етап на мисията на САЩ в Ирак, който ще се фокусира върху “консултиране, съдействие и обмен на разузнавателна информация” с иракските военни като част от кампанията срещу терористичната групировка “Ислямска държава”.

Лойд Остин отново е осъдил неотдавнашния опит за атака срещу резиденцията на иракския премиер Мустафа ал Казими и е изразил надежда, че по-нататъшното формиране на новото правителство на арабската страна ще протече мирно.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top