Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВС на САЩ получиха още два авиотанкера КС-46А Pegasus

[post-views]

На 9 ноември 2021 г. първите два авиотанкера KC-46А Pegasus пристигнаха в съвместната база McGuire-Dix-Lakehurst в щата Ню Джърси. Така тя стана първата съвместна база на американската армия, която ще експлоатира новия авиотанкер.
Двата самолета всъщност са 49-ият и 50-ият авиотанкер KC-46, които получават ВВС на САЩ. Очаква се авиобаза McGuire-Dix-Lakehurst да получи още 15 авиотанкера KC-46А през фискалната 2022 г. и още 9 през фискалната 2023 г., се казва в съобщение на ВВС.

305-ото и 514-ото крило за въздушна мобилност в авиобаза McGuire-Dix-Lakehurst ще експлоатират и поддържат танкерите, а 87-ото базово авиокрило ще осигури поддръжка при инсталиране. 514-ото авиокрило е от Резерва на ВВС. През 2021 г. ВВС на САЩ непрекъснато разширяват възможностите на Pegasus. Миналия месец службата обяви, че е одобрила авиотанкера KC-46 да използва щангата си за дозареждане на изтребители от 4-ото поколение F-15 Eagle и F-16 Fighting Falcon по време на мисии на Транспортното командване (TRANSCOM) на САЩ.

Това одобрение позволява на Pegasus да поддържа 62% от самолетите, които се нуждаят от дозареждане с гориво от TRANSCOM, и позволява на KC-46 да поеме повече мисии, за които иначе биха използвани по-старите авиотанкери KC-135 Stratotanker и KC-10 Extender. През август 2021 г. ВВС на САЩ одобриха Pegasus да дозарежда с гориво B-52 Stratofortress, C-17 Globemaster и други KC-46 чрез щанга. А през юли т. г. на самолета бе разрешено да дозарежда самолети с гориво чрез централния шланг. В бъдеще се очакват допълнителни разширения на възможностите му.

Новопристигнал авиотанкер KC-46А Pegasus в съвместната база McGuire-Dix-Lakehurst в авиобазата (фото Boeing)

Най-ново

Виж още

Избрани