Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови устройства заменят добрата стара GPS

[post-views]
Нови устройства заменят  добрата стара GPS

Армията на САЩ разработва нов софтуер, който позволява на сензорите за позициониране, навигация и време (PNT) да разговарят помежду си. Усилията са насочени към по-бързото интегриране на новите A-PNT системи (гарантирани – позициониране, навигация и време). В армията се разработват различни технологии, които да предоставят на войниците прецизна навигация в много отдалечени райони, където GPS липсва или е блокиран от противникови устройства. Учените от Центъра C5ISR на армията създават софтуер с отворена архитектура, така че да позволи на новите системи за PNT да могат да бъдат използвани, когато това се налага в оперативна обстановка. Центърът C5ISR е подчинен на командването на Армията на САЩ и се занимава с научноизследователска и развойна дейност във всички области, свързани с модернизацията на армията.

Картографиране на Хаваите с дрон

Едно от направленията, в които се работи в научноизследователските лаборатории на армията, е създаването на глобална 3D карта, която да подпомага в бъдеще работата на PNT системите по време на военни операции. Тези изследвания според ръководителя на това направление бригаден генерал Уилям Глейзър започват като създаване на симулационна среда за обучение на войниците, но постепенно става ясно, че това може да се използва и за оперативни цели. С един дрон, оборудван за картографиране, военните разузнавачи от 25-а пехотна дивизия започват на Хаваите създаването на такава 3D карта. Оказва се, че тази карта може в близко бъдеще да даде на операторите инструмент за позициониране, навигация и синхрон в среда, в която GPS не може да се ползва.
С тези 3D карти може да се оборудват всички военни бойни и транспортни средства, като картите се генерират от системата OWT преди развръщането на войските в театъра на военните действия. Това става чрез използване на безжичните и бързите 5G честоти. OWT е симулационна система за обучение на войските, която създава виртуална синтетична среда на терена и бойните условия. Но с генерирането на 3D картите средата става реална и това може да замени липсващия в определени условия GPS. Армията вече започва и работа по интегрирането на системата OWT при разработването на нови роботизирани бойни машини. От заместващи GPS технологии се нуждаят и войските за противовъздушна, противоракетна и космическа защита и по това се работи усилено.
Националните лаборатории за иновативни изследвания и разработки в отбраната „Сандия“ създадоха прототип на нещо супериновативно, което те нарекоха „Атомното авокадо“. Това е първото по рода си устройство с размери, близки до тези на плода авокадо. То представлява вакуумна камера, съдържаща облаци атомни частици, които задвижват квантови сензори. Компактното устройство, създадено от „Сандия“, може да се превърне в основополагащ компонент на навигационните системи от следващо поколение.

Според служителите на „Сандия“ новата технология е необходима за създаване на достатъчно малки квантови сензори, които в бъдеще да освободят и военните, и цивилните потребители от зависимостта от GPS сателитите. Устройството тежи по-малко от килограм и може да даде възможност за създаването на високоточни системи за позициониране, навигация и тайминг (време) – PNT. Тези системи биха могли да се пренасят от транспортни машини, самолети, сателити или дори в раниците на войниците. И ще бъдат алтернатива или дори заместител на спътниците за Глобалната система за позициониране – GPS, която е много сложна и скъпа. В нея се използват дори и атомни часовници. В момента в най-добрите лаборатории по света се тестват подобни на „Авокадо“ малки камери, които в бъдеще да заместят Глобалната система за позициониране.
фото defenseworld.net

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани