Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Самолетът AT-6 Wolverine ще се използва за широк кръг от мисии

[post-views]
Самолетът AT-6 Wolverine ще се използва за широк кръг от мисии

На 14 ноември 2021 г. в Дубай (ОАЕ) Кралските тайландски военновъздушни сили (RTAF) сключиха договор на стойност $143 млн. с Textron Aviation за 8 леки щурмови самолета Beechcraft AT-6 Wolverine, оборудване за наземна поддръжка, резервни части, обучение и друго оборудване.

Сделката на Тайланд бе в първия ден Dubai Airshow 2021. Така Тайланд стана първият международен клиент на лекия щурмови самолет. Съгласно договора производството ще се извършва в завода на Textron Aviation в Уичита (Канзас).
Томас Хамур, президент и главен изпълнителен директор на Textron Aviation Defense, заяви, че Кралските тайландски ВВС са избрали Beechcraft AT-6 за провеждане на широк спектър от мисии в подкрепа на граничната сигурност, както и борбата с контрабандата, трафика на наркотиците и на хора. RTAF искат да заменят съществуващия парк от остарели леки щурмови и учебно-тренировъчни самолети Aero L-39 Albatros и да разшири възможностите на флота си с най-новите технологии“, заяви Томас Хамур.
Договорът за Beechcraft AT-6TH подкрепя приоритетите на Тайланд за модернизация чрез споразумението за сътрудничество в отбраната между САЩ и Тайланд. Textron Aviation Defense заяви, че договорът ще допринесе за растежа на аерокосмическата индустрия на Тайланд.

AT-6 пристигна на Dubai Airshow 21, като прелетя от САЩ до ОАЕ през 11 държави за дозареждане с гориво и общо 33 летателни часа. Обучението от Textron Aviation Defense на тайландските специалисти по поддръжката ще започне в Тайланд през 2023 г., а обучението на пилотите ще започне в щаб-квартирата на компанията в Уичита през 2024 г. AT-6 ще бъде доставени на кралските тайландски ВВС през 2024 г.

През октомври 2019 г. Държавният департамент на САЩ даде зелена светлина на Тунис да започне преговори с Textron за придобиване на тренировъчни и леки щурмови самолети AT-6 Wolverine. А през декември 2020 г. Textron Aviation достави първия AT-6 Wolverine на ВВС на САЩ, вторият самолет се очаква да пристигне през декември 2021 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани