Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ТОС-2 „Тосочка“ навлиза във войските

[post-views]

На 12 ноември 2021 г. началникът на Войските за радиационна, химическа и биологична отбрана (РХБЗ) генерал-лейтенант Игор Кирилов съобщи, че руските въоръжени сили започнаха да получават нови тежки огнехвъргателни системи.
ТОС-2 „Тосочка“ е по-нататъшно развитие на тежката огнеметна система ТОС-1 „Буратино“ и ТОС-1А „Солнцепек“ с подобрени тактически и технически характеристики. За разлика от „Солнцепек“ комплексът „Тосочка“ е интегриран не на верижна платформа, а на колесно шаси на военен транспортен камион „Урал“ с колесна формула 6х6 с повишена проходимост. Освен това тежката огнехвъргачка е оборудвана с кран-манипулатор и не се нуждае от транспортно-зареждаща машина.Насочването, стрелбата и управлението на огъня на TOС-2 са напълно автоматизирани. На „Тосочка“ е инсталирана и система за електронна защита срещу високоточни оръжия.
В руските въоръжени сили системите ТОС са в ЯХБЗ батальоните на подчинение на военинте окръзи. Във всеки батальон има 9 машини. В ЯХБЗ полковете на общовойсковите армии има рота с по 3 бойни машини във всяка. Към октомври 2021 г. руската рамия разполага със 72 тежки огнехвъргачни системи ТОС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Избрани