Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зверев победи Медведев и триумфира за втори път във Финалите на АТП

[post-views]
Зверев победи Медведев и триумфира за втори път във Финалите на АТП

Александър Зверев за втори път в кариерата си триумфира с най-голямата титла от календара на Мъжката тенис асоциация, побеждавайки убедително шампиона от миналата година Даниил Медведев с 6:4, 6:4 в последния дуел от Финалите на АТР.

Германецът Александър Зверев, който е и олимпийски златен медалист, стигна до най-значимия трофей по възможно най-категоричния начин, надигравайки двамата водещи играчи през последните години – Новак Джокович на полуфинала и Медведев на финала. Любопитното е, че двамата се срещанаха и в груповата фаза, като тогава драматично в три сета руснакът постигна успех над противника си, а сега ролите се размениха, което за последно се е случвало през 2015 година. Тогава Роджър Федерер побеждава Джокович в групите, но после в битката за отличието сърбинът е по-добрият. Именно тогава е и последният триумф на Джокович, чиято серия от 15 поредни победи във Финалите на АТР можеше да бъде застрашена точно от Медведев, но руснакът бе спрян на 9.

Зверев завършва годината и с най-много брой спечелени мачове – 59 от които има 15 загуби, а световният номер 2 остава със съотношение 58 срещи и 13 поражения. Медведев имаше четири поредни победи на сметката си над германеца – на финала на „Мастърс“-а в Париж през 2020-а, на Купата на АТР, отново на „Мастърс“-а в Париж този сезон и в групите на финалния турнир в Торино. За първи път от 2005-а пък двама тенисисти под 26-годишна възраст си оспорват трофея.

Зверев е едва четвъртият тенисист в историята, който побеждава световния номер 1 и 2 на полуфинала и финала на Финалите на АТР – другите са Иван Лендъл през 1982-ра, Стефан Едберг през 1989-а и Андре Агаси през 1990-а.

Зверев по убедителен начин затвори срещата с 6:4, 6:4 и за само 76 минути игра и без никаква драма прегърна трофея за втори път след 2018-а година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани