Информационен център на Министерство на oтбраната

Фотоесета за другото лице на Първата световна война представят в изложба БТА и Държавният военен архив във Велико Търново

Фотоесета за другото лице на Първата световна война представят в изложба БТА и Държавният военен архив във Велико Търново


Шестнадесет фотоесета, показващи другото лице на българските войници в Първата световна война, представят в изложба БТА и Държавният военен архив във Велико Търново. Фотоизложбата “Другото лице на воините ни” ще бъде открита на 24 ноември от 17.00 часа в Изложбените зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново.
Експозицията е един от акцентите в честването на 70-ата годишнина от създаването на Държавния Военноисторически архив и основаването на архивната система у нас, посочи Светлин Радев, директор на Държавния военноисторически архив във Велико Търново.
Под формата на фоторазкази авторите на изложбата Ирена Данаилова и Георги Генчев – кореспонденти на БТА във Видин и Варна, илюстрират живота на редовите войници от деня на мобилизацията им, чак до края на войната. Млади, образовани, всеки със своята съдба и своята история са героите на фоторазказите. Погледнати през призмата на времето, тези илюстрации днес са урок по родознание, защото голямата история е част от милиони малки истории, казват авторите на изложбата.
Редникът, художникът, велосипедистът, авиаторът, четникът, военният свещеник, студентът, генералът – всички те са преживели войната и нейния ужас, но са оставили траен отпечатък в историята на своите наследници и на следващите поколения.
В рамките на изложбата ще бъдат представени новооткрити документи за част от главните герои във фотоесетата, чиято съдба е свързана със Свищов, Велико Търново, Златарица и Елена. Документите са от фонда на архива и ще бъдат показани за първи път, посочи Светлин Радев.
Събитието е част от културния календар на община Велико Търново.

Източник: БТА

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top