Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС ще финансира доброволното завръщане у дома на мигранти в Беларус с до 3,5 млн. Евро

[post-views]
Урсула фон дер Лайен: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще    

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че Европейският съюз ще мобилизира до 3,5 милиона евро в подкрепа на доброволното завръщане на мигранти, намиращи се Белрус.

Тя добави, че е предложен списък за наблюдение за всички транспортни средства, за да се ограничи трафикът и контрабандата на мигранти.

Фон дер Лайен също така каза, че „няколко авиокомпании и органи, отговарящи за гражданската авиация, са спрели необосновани пътувания до Беларус“. „Освен това Ирак започна да репатрира от Беларус свои граждани“, допълни тя.

ЕС също така работи с агенциите на ООН за предоставяне на хуманитарна подкрепа на мигранти, блокирани на границата с Беларус. В тази връзка шефът на ЕК отбеляза, че съюзът ще отпусне 6,4 милиарда евро в новия си бюджет за управление на границите. Освен това да се осигурят около 1 милиард евро годишно за финансиране на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), като Комисията предлага да се утроят средствата, предназначени в момента за Литва, Латвия и Полша.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Единична публикация

Избрани