Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шойгу твърди: САЩ отработиха вариант за използване на ядрено оръжие срещу Русия

[post-views]

Руските военни регистрират значително увеличение на активността на стратегическата бомбардировъчна авиация на военновъздушните сили на САЩ в непосредствена близост до държавните граници на Руската федерация. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от „Новости“.

„Отбелязваме значителна активизация на действията на американската стратегическа бомбардировъчна авиация в близост до границите на Русия. През последния месец бяха извършени около 30 полета към границите на Руската федерация, което е 2,5 пъти повече спрямо съответния период на миналата година“, посочил Шойгу по време на разговори с министъра на отбраната на Китай Вей Фънхе.

Руският военен министър подчертал, че „този месец, по време на ученията на стратегическите сили на САЩ Global Thunder, 10 стратегически бомбардировача отработваха вариант за използване на ядрени оръжия срещу Русия практически едновременно от Западно и Източно направление“.

„Минималното разстояние от нашата държавна граница беше 20 километра“, уточнил Шойгу.

По думите му развитието на взаимодействието между Русия и Китай било особено актуално в условията на „нарастваща геополитическа турбулентност и повишаване на конфликтния потенциал в различни части на света“.

Китай и Русия били от дълги години стратегически партньори, напомнил руският военен министър.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани