Информационен център на Министерство на oтбраната

Великобритания заяви, че руско нападение срещу Украйна ще бъде “сериозна грешка”

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

Британският външен министър Елизабет Тръс предупреди Русия, че ще направи “сериозна грешка”, ако нападне Украйна, и добави, че Лондон работи в тясно сътрудничество със съюзниците си от НАТО, за да подкрепи Киев, предаде Ройтерс.

“Смятам, че това ще бъде сериозна грешка от страна на Русия”, каза Тръс в интервю за Ройтерс в отговор на въпрос за възможно нахлуване на Москва. “Ние сме много близки съюзници на Украйна и работим с нашите партньори от НАТО, но и директно с Украйна, за да направим така, че те да са напълно подкрепени.”

Придвижването на руски войски по границата с Украйна предизвика опасения на Запад, че Русия може да подготвя военно нахлуване.

Москва многократно отрече да се готви да напада съседната държава и каза, че има право да разполага войски на своя територия, където пожелае. Тя обвини Киев и НАТО в нагнетяване на напрежение.

Днес Русия проведе военни учения в Черно море, южно от Украйна, и заяви, че трябва да повиши боеспособността на конвенционалните и ядрените си сили заради засилената активност на алианса по руските граници.

САЩ и НАТО дадоха знак, че подкрепят Киев по начини, които Москва смята за провокационни, включително с учения на военни кораби този месец в Черно море и доставка на американски патрулни кораби за украинските военноморски сили.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top