Информационен център на Министерство на oтбраната

В Германия обявиха коалиционното споразумение и новите министри

В Германия обявиха коалиционното споразумение и новите министри

Точно в 15 часа днес преговарящите за коалиция партии в Германия представиха споразумението си и новите министерски постове. След месец заседания те вече са на финалната права и се очаква, както бе обещано, новият кабинет да се гласува на 6 декември.

Сред най-оспорваните точки в новия коалиционен договор, по който в крайна сметка партиите постигнаха споразумение, е спирането на въгледобива до 2030 година, вдигането на минималната заплата на 12 евро на час, задействането на спирачката пред взимането на дългове най-късно през 2023 година, покупката на въоръжени дронове за армията.

Въвежда се правото на гласуване от 16-годишна възраст.

Пенсиите вече ще могат да се допълват от акции. Няма да има нито вдигане на пенсионната възраст, която в момента е 67 години, нито намаляване на пенсии.

Финансовото министерство се поема от либералната Свободно-демократическа партия, а министър ще е лидерът ѝ Кристиан Линднер.

Външен министър става Аналена Бербок от Зелената партия.

Другият лидер на зелените – Роберт Хабек, става т.нар. суперминистър – тоест ще оглавява две от важните министерства. Това на икономиката и на климата.

Министерството на климата е ново – досега тази тема се разпределяше между много министерства, но вече ще получи собствено.

Хабек освен това ще е и вицеканцлер.

Канцлер, както се и очакваше, ще е социалдемократът Олаф Шолц.

Източник: bnr.bg/  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top