Информационен център на Министерство на oтбраната

До 31 март 2022 г. се удължава извънредната епидемична обстановка

Тя ще се включи с до 800 военнослужещи, Албания – с до 40, а България – с една рота до 140 души до 15 в щаба на бойната група. Министерският съвет прие решение за одобряване на поемането от Италия на ролята на Рамкова държава на бойна група и разрешаване на пребиваването на наша територия с политико-военен характер на въоръжени сили на страни – членки на Алианса, във връзка с изпълнение на съюзнически задължения в състава на бойна група на територията на Република България. Така правителството одобри поемането от Италия на ролята на Рамкова държава на бойната група, изграждана на наша територия съгласно Решение на Министерския съвет от 2 март 2022 г. за участие в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните – членки на Алианса. Предвижда се това да се извърши след постигане на първоначални оперативни способности и на готовност за поемане на тази роля от италианската страна. За тази цел се разрешава за участие в бойната група, пребиваването на военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на Италия с необходимото им въоръжение, екипировка и техника за срока на функциониране на бойната група. В допълнение, с цел участие в бойната група се разрешава и пребиваването на военно формирование в състав до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Албания на територията на България с необходимите им въоръжение, екипировка и техника, за същия срок. Освен това към състава на бойната група се очаква принос с формирования от въоръжените сили и на други страни – членки на Алианса. След поемането на ролята на Рамкова държава на бойната група от Италия нашата страна ще намали досегашния си принос към бойната група на една рота до 140 военнослужещи и до 15 офицери в щаба на бойната група. Отговорностите на страната ни ще бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна домакин. С това решение България затвърждава съюзната солидарност на страната ни към общите усилия на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните – членки на НАТО.

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. Решението цели да бъде ограничено разпространението на COVID-19.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивно развитие. Засегнати от новия коронавирус са всички области, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. Случаи на COVID-19 се диагностицират при всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите пора в групата 20-29 г. Нараства и броят на хоспитализираните.

Ваксинационният обхват у нас е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70%. Това допринася за високи нива на заболяемост сред неваксинираните които са над 85% от всички заразени с Ковид – 19.

Налага се да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане в страната от органите на граничния здравен контрол. Това ще намали вероятността за внос и разпространение на нови варианти на вируса у нас.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top