Информационен център на Министерство на oтбраната

Ивайло Иванов повежда джудистите на европейско отборно първенство

Ивайло Иванов повежда джудистите на европейско отборно първенство

Българските джудисти ще дебютират на европейско първенство за смесени отбори при мъжете и жени, което е този уикенд в руския град Уфа.

Националите ще бъдат водени от най-добрия ни състезател Ивайло Иванов, който ще се състезава в новата за него категория до 90 кг.  Надпреварата в руската република Башкирия ще бъде първа за аса ни след олимпиадата Токио 2020.

Иванов планираше  да се върне на татамито след Нова година, но завръщането му стана по-рано, тъй като родната федерация получи специална покана да участва на шампионата, като домакин на европейското първенство за мъже и жени през април догодина.

Седмият от олимпиадитe Рио 2016 и Токио 2020 и шампион от Световните военни летни игри У Хан 2019 вече направи едно състезание в новата за него категория. Миналата седмица Ивайло се бори в Румъния и спечели и трите си срещи в категория до 90 кг.

В състава на мъжкия ни тим са още младият ни талант Марк Христов (73), който през септември спечели първия си медал при мъжете – бронз от турнр Гран при в Загреб, както и Ивайло Димитров (над 90), завърнал се успешно на татамито след дълго лечение на травма. Миналия месец той взе бронз на Европейската купа в Дубровник.

При жените България ще бъде представена от много млад състав – Снежана Граматикова (57 кг), Лидия Бънчева (70) и Ирина Железарска (над 70).

Тимът ще бъде воден от треньорите Васил Митов и Ганчо Дойков.

На първенството участие ще вземат 137 джудисти от 17 държави.

“Участваме за първи път, затова няма да бъдем сред поставени отбори и най-вероятно още на старта ще излезем срещу някой от фаворитите –  каза треньорът Ганчо Дойков. – Но, както винаги, и сега тръгваме за победа. След олимпиадата Ивайло не е спирал да тренира, поддържаше форма и много добре се чувства в новата категория.  За това първенство е любопитното, че след като бъде изтеглен жребият за отборната надпревара, ще се тегли и жребий с кои категории да започне първенството. Така, че тежките категории да са още в първия ден.”

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top