Информационен център на Министерство на oтбраната

Преговорите с Иран не дадоха убедителен резултат, заяви генералният директор на МААЕ

Иран е направил предложения, които са несъвместими със споразумението за иранската ядрена програма

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви днес, че преговорите, които е провел тази седмица в Техеран за иранската ядрена програма, не са дали убедителен резултат, предаде Ройтерс.

Гроси се върна от иранската столица вчера, след като се срещна с ръководителя на националната организация за атомна енергия и с външния министър на страната. Той искаше да сключи споразумение с Иран за повторно инсталиране на камерите на МААЕ в обект, подложен преди време на саботаж. Гроси обаче се върна без очевиден напредък, като остави нерешени проблеми в отношенията между Иран и Запада – ден преди възобновяването на непреките преговори между Техеран и Вашингтон за съживяване на сключената през 2015 г. ядрена сделка, отбелязва Ройтерс.

“Въпреки че положих всички усилия, продължителните преговори и обсъждания за справяне с нерешените проблеми във връзка с иранските предпазни мерки, описани подробно в двата доклада, не доведоха до убедителен резултат”, заяви генералният директор на МААЕ пред 35-членния Управителен съвет на агенцията Той имаше предвид два доклада, публикувани наскоро от ядрения регулатор на ООН.

Обектът в Карадж, където се произвеждат части за усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран, е един от няколко проблема, затрудняващи отношенията между Иран и МААЕ и разгневили западните сили, които казват, че Техеран трябва да отстъпи, отбелязва Ройтерс.

Освен това базираната във Виена агенция иска от Иран даде отговор за произхода на уранови частици, открити в няколко, както изглежда, стари, но необявени обекта.

От МААЕ се оплакват, че Иран продължава да подлага нейните инспектори на “прекомерно агресивни претърсвания”, в резултат на което те “се чувстват заплашени”.

Обикновено САЩ и европейските им съюзници биха подложили Иран на натиск по тези въпроси, като се опитват да издействат приемането на съответна резолюция на провежданите на три месеца сесии на Управителния съвет на МААЕ. Дипломати казват, че сега това обаче е малко вероятно поради опасения от проваляне на преговорите за възстановяване на ядреното споразумение, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top