Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мисия на ЕС отива в Минск за улесняване на репатрирането на мигрантите, съобщи Борел

[post-views]

Мисия на службата за външно действие на ЕС ще посети Минск, за да улесни репатрирането на мигрантите, блокирани в Беларус, но не става и дума за започване на преговори с беларуския президент Александър Лукашенко. Това заяви европейският дипломат номер едно Жозеп Борел, предаде Франс прес.

„Държа да подчертая, че няма споразумение и няма преговори с режима на Лукашенко и няма нищо, което би могло да прилича на някакво де факто признаване на режима“, каза Борел. „Но трябва да запазим отворени каналите за комуникация“, допълни той.

„В този момент малък екип от представители на службата за външно действие на ЕС отива в Минск, за да започне технически дискусии. Няма преговори, но трябва да се разбере от какво има нужда с цел улесняване на репатрирането в сътрудничество с агенциите на ООН“, заяви той.

Борел каза, че на два пъти е говорил с беларуския външен министър и че е имало контакти на ниво високопоставени чиновници, за да се подготви тази мисия. „Тази мисия трябва да оцени какви са нуждите. Тя няма нищо общо с признаване на режима и няма нищо общо с преговори“, повтори той.

„Трябва да намалим потока на хората, които пристигат в Беларус и от Беларус по границите с ЕС и трябва да помогнем на тези хора“, каза Борел. „Всичко това е ясно организирано от режима на Беларус. Мисля, че Лукашенко искаше да упражни натиск върху нас, за да анулираме санкциите срещу Минск и мисля, че той пропусна целта си, защото това, което постигна са нов кръг от санкции“, заяви той.

„Сега трябва да допринесем и да се погрижим за тези хора, които се намират на беларуска територия, за да може отношението към тях да е достойно. И ако е възможно те да се върнат у дома си“, заключи Борел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани