Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАСА изстреля мисията ДАРТ, която ще отклонява астероид

[post-views]
НАСА: Крайбрежните ледници в Антарктика отделят айсберги по-бързо


НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще направи опит да отклони астероид като експериментална защитна мисия срещу потенциално бедствие за Земята, предадоха световните информационни агенции.
Космическият апарат ДАРТ (DART – Double Asteroid Redirection Test) беше изстрелян от базата „Ванденберг“ с ракета „Фалкон 9“. Апаратът с размер на малък автомобил беше освободен минути след това, за да започне 10-месечното си пътуване към далечния космос и да достигне на около 11 милиона км от Земята.
Веднъж стигнал до целта си, ДАРТ ще изпробва възможността да бъде променена траекторията на астероид с кинетична сила. Ударен елемент от него ще се насочи с голяма скорост към избрания обект, за да го отклони от курса достатъчно и той повече да не представлява опасност за планетата ни.
Камери върху ударния елемент и върху миниатюрен апарат, който ще бъде пуснат от ДАРТ около 10 дена преди това, ще запишат сблъсъка и ще изпратят образи до Земята.
Астероидът, към който пътува ДАРТ, не е действителна заплаха за Земята и е малък в сравнение с предизвикалия катаклизъм Чиксулуб преди около 66 милиона години. Според специалистите малките астероиди са по-опасни на теория.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани