Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна започва военна операция близо до границата си с Беларус

[post-views]
Украйна започва военна операция близо до границата си с Беларус

Украйна започва „специална“ военна операция близо до границата си Беларус в опит да предотврати мигрантска криза и да се защити от евентуално нападение. Това съобщи днес украинската Служба за гранична охрана, цитирана от Ройтерс.

В операцията участват военнослужещи от Националната гвардия, полицията, въоръжените сили, авиацията. Дронове също ще бъдат активно използвани за патрулиране и наблюдение, става ясно от изявлението на службата.

В специалната операция на украинските сили участват противотанкови и въздушнопреносими подразделения, съобщиха от Киев. От там твърдят, че операцията се налага по две причини: възможността Александър Лукашенко да насочи мигранти към Европа през Украйна и опасността от руско нашествие през беларуска територия.

Украйна разположи 8500 допълнителни военнослужещи на границата си с Беларус, като заяви, че се опасява да не бъде въвлечена в мигрантската криза, която в последните седмици ескалира на границите между Беларус и страните-членки на ЕС Полша и Литва.

Киев също така се опасява, че границата с Беларус, близък руски съюзник, може да бъде използвана от Русия за военно нападение.

През уикенда ръководителят на украинското военно разузнаване заяви, че Русия е съсредоточила повече от 92 000 войници около Украйна и се готви за нападение в края на януари или началото на февруари.

Москва отхвърли подобни предположения като подстрекателски и се оплака от това, което според нея е нарастваща активност в региона от страна на НАТО.

В същото време руски изтребители и бойни кораби упражняваха в Черно море отразяване на вражеска атака по руска военноморска база. Сергей Шойгу – министърът на отбраната, заяви, че Русия трябва да засили конвенционалните си сили като възпиращ фактор срещу засилената дейност на НАТО до руските граници.

Въпреки че Москва многократно отрича да има някакви агресивни намерения, британският външен министър Лиз Тръс коментира и днес пред Ройтерс опасността от руско нападение и увери, че Лондон и натовските му партньори подкрепят твърдо Украйна.

В Париж Матеуш Моравецки поиска затягане на санкциите срещу Александър Лукашенко, въпреки намаляването на опитите за нелегално прекосяване на границата. Президентът Макрон увери полския премиер, че Франция подкрепя страната му срещу действията на беларуския режим, но очаква от полското правителство да реши проблема с независимостта на съдебната власт в страната му в унисон с европейските ценности.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Единична публикация

Избрани