Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕК предлага сертификатите за напълно ваксинираните срещу Covid-19 да бъдат валидни 9 месеца

ЕК предлага сертификатите за напълно ваксинираните срещу Covid-19 да бъдат валидни 9 месеца

Европейската комисия предлага сертификатите за напълно ваксинирани срещу Covid-19 да бъдат с валидност до 9 месеца след поставянето на втората доза, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс:

“Този период от 9 месеца е съобразен с препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за поставянето на бустерната доза след шестия месец. Предвижда се допълнителен период от 3 месеца, за да се даде възможност за адаптация на националните ваксинационни кампании и за достъп на гражданите до тези ваксини”.

“Затова е добре да се предвиди поставянето на допълнителната доза след изтичането на шестте месеца. По-конкретно това означава, че страните членки трябва да приемат сертификатите най-късно 9 месеца след пълната имунизация. След това те няма да се признават, ако не е поставена бустерна доза”, посочи еврокомисарят по правосъдието.

“Комисията може, ако е необходимо, да предложи подходящ период за приемане и за сертификати за ваксинация, издадени след поставена бустерна доза”, добави той.

Рейндерс допълни, че Комисията ще призове Съвета да одобри препоръката възможно най-бързо, така че новите правила да влязат в сила от 10-ти януари.

ЕС може също така да въведе актуализации на така наречената “светофарна карта за пътуване” и да опрости процедурите си, предназначени да предотвратят навлизането на нови варианти на Covid-19.

Източник: bnr.bg/  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top