Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България беше избрана за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО

[post-views]

България беше избрана за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО по време на 23-та сесия на Общото събрание на държавите-страни по Конвенцията за световното наследство, която се провежда в момента в Париж.

Това е най-престижният орган на ЮНЕСКО, в който участват 21 държави.

Изборът на България е признание за активната работа на страната ни по програмите на ЮНЕСКО в областта на световното културно и природно наследство. Това е и резултат от усилията по издигането и събирането на подкрепа за българската кандидатура, за което основен принос имат Националната комисия  на Република България за ЮНЕСКО, чиято дейност се координира от МВнР и посолството ни в Париж.

България е вписала в Списъка на световното наследство общо 10 културни и природни обекти с изключителна стойност за човечеството. Това са Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир, Скалните църкви в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Националният парк Пирин, Биосферният резерват Сребърна и, съвместно с други европейски държави, елементи от обекта „Старите букови гори в Европа”.

През 2022 г. Националната комисия за ЮНЕСКО планира редица събития, с които ще бъде отбелязана 50-годишнината от приемането на Конвенцията за световното наследство.

Източник: МВнР

Най-ново

Виж още

Избрани