Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лодка с десетки мигранти потъна във водите на Ламанша

[post-views]
Лодка с десетки мигранти потъна във водите на Ламанша

Тежък инцидент с мигранти край Ламанша. Най-малко 27 души се удавиха, след като гумената им лодка потъна при опит да достигнат до бреговете на Великобритания. Сред загиналите има жени и деца, като до този момент спасителни екипи са успели да спасят от водата двама души, съобщава Би Би Си.

Инцидентът е станал край бреговете на френския град Кале, който от години е изходна точка за десетките мигранти, които иска да намерят по-добър живот във Великобритания. За сега никой не може да каже, колко точно души е имало в злощастната лодка, но според различни информация става въпроса за над 50. В района на трагедия протича мащабна спасителна операция, като шансовете за откриването на оцелели избледняват с всеки изминал час. Междувременно френските властите съобщиха, че са  задържали 4 души заподозрени в организирането на престъпна група за трафик на хора.

ЖЕРАЛД ДАРМАНЕН – министър на вътрешните работи на Франция

„Виновните за тази трагедия са трафикантите на хора. Те са тези, с които трябва да се борим. От началото на година сме задържали и разпитали над 1500 души, като смятаме, че последните четирима задържани са пряко свързани, с организирането на импровизираните лодки с мигранти. Мога да потвърдя, че двама от тях много скоро ще бъдат изправени пред съда.“

Френският президент Еманюел Макрон също обеща отговорните за трагедия да понесат цялата тежест на закона, като посочи, че не иска цитирам „Ламанша да се превърне в гробище“. Отношение по въпроса взе и британският премиер Борис Джонсън, който написа в профила в „Туитър“, че е шокиран от случилото се, и посочи, че е време Лондон и Париж да увеличат усилията си срещу престъпните организации за трафика на хора. Проблемът с мигранти, които използват Франция, като изходна точка да достигнат до Великобритания датира от години и често ставаше повод за дипломатически търкания между двете държави.  Лондон обвинява Париж, че не прави нищо по въпроса да ограничи потока от хора, докато френското правителство е категорично, че е почти невъзможно да покрие цялата си морска граница.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани