Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия категорично отрече твърденията, че подготвя нападение срещу Украйна

[post-views]

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова категорично отрече твърденията, че Русия подготвя нападение срещу Украйна.

На редовния си седмичен брифинг Мария Захарова призна, че на територията на Русия се извършват предислокация и маневри на войските, но не и близост до границата с Украйна.

„Очевидно целта на тази масирана информационно-политическа кампания е нагнетяването на антируска истерия. Доколкото разбираме, всичко това трябва да отклони вниманието от деградацията на социално-икономическата, а между другото и на политическата ситуация в Украйна и да го насочи към някаква външна заплаха.“, посочи Захарова.

Тя коментира скорошно изказване на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, според когото някои страни-членки на НАТО продължават да гледат на присъединяването на Украйна към Алианса през призмата на Русия:

„Приемането на Украйна в НАТО определено няма да укрепи сигурността на европейския континент. Вероятно в министерството на външните работи на Украйна не знаят това, но в Европа са останали специалисти, които разбират от геополитика и осъзнават какво ще означава членството на Украйна в тези структури и каква добавена стойност ще донесе на всички“.

Захарова призова Франция и Германия вместо да се занимават с политически спекулации и с изопачаване на руската позиция за конфликта в Донбас, да накарат Украйна да изпълни задълженията си, поети с подписването на минските споразумения.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Избрани