Информационен център на Министерство на oтбраната

Тридневен траур в Камеровска област. Над 50 станаха жертвите при инцидента в мина в Сибир

Извадени са още пет тела на загинали при аварията в руската мина в Сибир

Властите в руската Камеровска област в Сибир обявиха тридневен траур в памет на жертвите при аварията в мината за добив на въглища „Листвяжная“. При инцидентът загинаха 52 души, включително и шестима спасители. Основната версия за случилото се е пожар във вентилационна система. По случая са задържани трима души и е образувано криминално разследване.

Аварията във въгледобивната мина „Листвяжная“ се превърна в една от май-големите индустриални трагедии в историята на руската федерация.

Според официалната информация инцидентът е започнал във вентилационната шахта, след самозапалването на въглищен прах, който изпълнил мината с токсичен дим в следствие на което загиват 11 души.

Няколко часа по-късно броят на загиналите се увеличава на 14, след като беше потвърдено, че няколко служили на гражданска защита са се задушили по време на спасителните операции.

Заради изтичане на метан издирването на оцелели беше прекратено, което допълнително задълбочи трагедията, при която пострадаха 49 души, трима от които в критично състояние.

По случая е образувано криминално разследване, като властите задържаха трима души, сред които и директора.

Това не е първия подобен инцидент в мината, като местни медии припомнят аварията през 2004г, когато след експлозия на метан загиват 13 души.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top